Razie în Piata Centralã Petrosani

9O actiune derulatã de cãtre mai multe institutii de control s-a lãsat cu amenzi si avertismente pentru comerciantii din Petrosani. Inspectorii de la DSV Hunedoara, cei de la Protectia Consumatorilor si de la Politia Petrosani au vizat în cadrul raziei derulate în Piata Centralã Petrosani, evaziunea fiscalã dar si calitatea alimentelor aflate la comercializare.

Controlul s-a axat în principal pe produsele din carne, lapte ouã, brânzeturi si nu doar pietele au fost în vizorul inspectorilor ci si restul unitãtilor de alimentatie publicã din Valea Jiului. „A fost o actiune comunã la care au participat DSVSA Hunedoara, Protectia Consumatorilor, Politia Petrosani si s-a verificat cu atentie modul de depozitare, de manipulare, igiena celor care vând precum si alte aspecte. Au fost acordate opt amenzi contraventional doar în Piata Centralã Petrosani si patru avertismente scrise. Valoarea amenzilor se ridicã la 4800 de lei, însã aici vorbim doar de sanctiunile acordate de cãtre inspectorii de la DSVSA Hunedoara. Amenzile s-au dat în

principal pentru modul de depozitare necorespunzãtor”, au precizat reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Hunedoara.

Atentie la „super ofertele” la carne de miel

9-1Pretul cãrnii de miel bate orice record în acest an, însã în ciuda faptului cã majoritatea crescãtorilor vând cu 20-25 de lei kilogramul, existã si oferte la jumãtate de pret sau chiar mai mic. Este drept cã nu în piete ci la colt de stradã dar, în loc de miel s-ar putea ca în farfurie sã ajungã carne periculoasã pentru sãnãtatea consumatorilor. Situatii de acest gen au mai fost întâlnite cu multi ani în urmã si ele s-ar putea repeta acum. Medicii veterinari atrag atentia cumpãrãtorilor care sunt totusi dispusi sã riste, cã între carnea de miel si cea de câine existã deosebiri. „Noi îi monitorizãm în permanentã pe cei care comercializeazã carne de miel, si nu numai, în piete,

magazine alimentare sau supermarketuri si,

din statistica celorlalti ani, putem sã-i asigurãm pe cetãteni cã nu a fost niciodatã o situatie în care carnea de miel sã fie substituitã cu carcasã de câine”, au precizat medicii. Si totusi, la mijlocul anilor 90, în pietele din Vale s-a vândut carne de câine în loc de miel si chiar dacã impostorii au fost prinsi atunci, posibilitatea ca unii sã facã bani prin înselãciune nu este exclusã. Consumatorii trebuie sã stie cã mielul are o carne de culoare alb pal ori rosiaticã, iar a câinelui este rosu închis si cu un miros puternic întepãtor. Deosebiri sunt si la cap sau la dentitie dar si la partea de jos a piciorului, care la miel se terminã cu copitã si se vinde cu aceastã bucatã.  „Dacã se cumpãrã de pe marginea drumului, asa cum se spune, atunci riscul este mare si sunt convins cã pot exista si comercianti care au abilitãti deosebite în a însela oamenii.

As recomanda ca mielul pentru masa de paste si, în general, toate produsele

pe care le achizitioneazã numai din locurile autorizate”, spun si reprezentantii Administratiei Pietelor Petrosani.

Maximilian Gânju