Rațe sălbatice, zemuri puturoase și gunoaie, în centrul Petroșaniului

Rațele sălbatice, care în acest an, ne-au bucurat pe toți cu prezența lor la Petroșani, se căznesc acum să înoate printre butoaie de varză luate de apă, mormane de gunoaie, pet-uri și chiar salopete de miner, rămase de la grevă.

Și totul se petrece în centrul municipiului Petroșani, într-un loc care, în orice oraș european, ar fi o zonă de promenadă.

Mica rățușcă pe care am observat-o acum, când vremea s-a încălzit simțitor, încearcă cu greu să se bucure de frumusețea apei ce curge dinspre munte. Nu vine însă curată, pentru că, cei ce locuiesc în amonte de centrul orașului, aruncă în apă orice, iar unii chiar își deversează latrinele și scurgerile de la grajduri. Iar asta poate fi simțit de oricine trece prin centrul orașului, căci miresmele, deloc îmbietoare, le simți de pe mal.

În plus, topirea zăpezilor și ultima viitură care s-a podus acum câteva săptămâni, a adus cu ea, la vale, tot ce a putut. Așa că rățuștele sălbatice rămase aici peste iarnă, abia dacă au loc să se bucure.

Caută frenetic câte ceva de mâncare, dar și un loc fără gunoi, prin care apa să curgă la vale.

Albia pârâului Maleia este mereu sufocată de deșeuri și nimeni nu s-a gândit încă să o curețe.

Apele Române au început să verifice starea pâraielor și, de la Petrila la Aninoasa, deocamdată, li s-a spus edililor să ia măsuri.

Locul din centrul Petroșaniului arată, însă, deplorabil, miroase urât și doar rățuștele te mai fac să privești spre apă, cu plăcere.

Diana Mitrache