Social

Radu și Alina Polifronie, poveste cu refugiați, de la granița Siret, la Petroșani

D oi tineri sportivi din Petroșani, Radu și Alina Polifronie au fost în vama Siret cu ajutoare, iar de acolo au adus aici o mamă cu un copil mic și o poveste de necrezut. Radu ne-a vorbit despre tragediile din Ucraina și despre oamenii care s-au mobilizat din toată țara,
pentru a-i sprijini. Povestea lor este prima care a ajuns la noi, în Valea Jiului.

În vama Siret, cei doi tineri din Petroșani au fost remarcați, ei fiind printre cei care veneau din partea cealaltă a țării, cu ce au putut ei să strângă într-o singură noapte.
„Am reușit să salvăm, eu și Alina, o familie. Nu am știut unde plecăm, nici la ce ne aștepta acolo. Pur și simplu am plecat. O fostă sportivă, Bianca Laura ne-a dat o invitație în grupul „Uniți pentru Ucraina” și seara pe la 22,30, am plecat. Am făcut, la rândul nostru o postare pe
facebook, iar câțiva oameni care au văzut postarea peste noapte, că probabil ar fi fost mult mai mulți, ne-au sărit în ajutor”, a spus Radu Polifronie, sportiv din Petroșani.
Așa că au plecat, iar în vama Siret au găsit sute de oameni, majoritatea femei și copii, istoviți după fuga lor pe jos din Ucraina, dar și o mobilizare exemplară a oamenilor ajunși la graniță.
„Cei care treceau granița erau uimiți că, probabil, la ei nu e așa. Românii îi așteptau altfel, îi preluau. Unul punea o pătură pe ei, alții dădeau un ceai cald, îi întrebau de cazare, de masă și unii chiar îi duceau la ei acasă, așa cum am făcut și noi. Am așteptat 6 ore și o tânără mămică, cu un copil de 2 ani și 8 luni, pe care i-am și preluat”, a mai spus Radu.
Radu și Alina i-au luat la ei acasă și femeia a renunțat la ideea de a pleca, așa cum a fost inițial sfătuită, spre Serbia. Va sta la Petroșani, în casa celor doi, pentru că, așa cum spune Radu, situația la graniță devine, cu fiecare zi, mai dificilă.
„A fost cum a fost, dar acum va fi și mai greu. Asta, pentru că ucrainienilor li s-a terminat mâncarea, banii, bancomatele nu funcționează și vin pe jos de la sute de km. În seara în care am preluat-o pe femeia care stă la noi, ea a mers pe jos 8 km, cu un bagaj, cu copilul în brațe și, când am preluat-o nu mai stătea în picioare. De 5 zile era pe drum ”, a mai adăugat Radu.
Tragediile din vamă sunt vizibile în fiecare zi, dar oamenii din zona noastră și-au arătat disponibilitatea de a ajuta și acesta este cel mai frumos lucru care se petrece acolo. Diana Mitrache
Sursa foto, Facebook