Punct si de la capat, cu huila pe la minister

Noul ministru al Economiei, din noul Guvern, va face la randul sau o noua strategie energetica – a cata oare? -, de fapt o reactualizare a celei existente. Dupa gafa facuta recent de ministru, sa credem sau nu promisiunile facute sindicalistilor si reprezentantilor C.A. ai CNH, de luare in considerare a redeschiderii a unor mine si renuntarea la inchiderea celor aflate pe lista?

Gafa facuta de ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, cu privire la minerit, respectiv Rosia Montana si Cupru Min, a fost sanctionata de ONG-uri cerandu-i-se premierului Victor Ponta demiterea acestuia. Faptul ca ulterior ministrul a recunoscut doar partial cele declarate, a facut ca increderea in cuvantul domniei sale sa se subrezeasca serios.

Ca urmare, ne intrebam daca intalnirea de informare si dezbatere dintre ministrul Chitoiu, reprezentanti ai ministerului Economiei cu o parte a organizatiilor sindicale afiliate la Confederatia Meridian, Sindicatul Muntele, in prezenta reprezentantilor Consiliului de Administratie a Companiei Nationale a Huilei, nu va fi uitata s-au nerecunoscuta de Daniel Chitoiu. Nu ar fi pentru prima data, pentru ca si in guvernarea trecuta, la fiecare intalnire a celor din Valea Jiului cu cei de la minister se relua povestirea problemelor si a eventualelor solutii de parca precedentele nu ar fi existat, avand impresia ca asistam la filme cu prosti.

In cadrul acestei recente intalniri de la Bucuresti, ministrul Chitoiu a precizat ca pentru mineritul din Valea Jiului se va elabora un amplu program de dezvoltare care se bazeaza pe revitalizarea mineritului, prin crearea Companiei Energetice Hunedoara. Reprezentantii sindicatelor din Valea Jiului, presedintele Ion Popescu i-au cerut ministrului sa tina cont de problemele actuale si i-au inaintat un raport/document cu solutii pe care ministrul a promis ca il va analiza si il va supune aprobarii Guvernului.

S-a ridicat, pentru a suta oara, problema costului huilei pentru sustinerea extractiei, ca element de strategie energetica nationala, si necesitatea functionarii celor doua termocentrale Mintia si Paroseni , in concordanta cu costurile de productie.

O analiza a costurilor de productie a unei gigacalorii la CNH, a pretului de vanzare a acesteia catre termocentrale, comparativ cu carbunele folosit din import s-a concluzionat ca este de preferat huila de Valea Jiului, pentru siguranta energetica nationala.

S-a luat in considerare faptul ca pretul huilei pe piata externa este extrem de variabila, functie de zona de productie discrepantele fiind considerabile.

”Preturile pentru huila externa cu puterea calorica de 6000 Kcal/kg variaza in cursul anului intre 11,5 euro/Gcalorie pret ARA (Amsterdam, Roterdam, Anvers), 12,66 euro/Gcalorie pret Richards Bay adus in Europa si 21 euro /Gcalorie in sezon de iarna, iar o previziune a preturilor viitoare este tot de 21 euro/ Gcalorie, la care se adauga costul cu trasportul de la Constanta la destinatie de 4 euro/Gcalorie. Rezulta aproximariv 90 lei /tona. In aceste conditii este de preferat, pentru asigurarea functionarii termocentralelor, huila de Valea Jiului, care va demostra eficienta deciziei in viitorul apropiat. Mentinerea activitatilor de extractie din Valea Jiului asigura securitatea energetica, existenta a aproximativ 8000 locuri de munca pe orizontala, plus alte mii de locuri de munca pe verticala, toate platitoare de taxe si impozite, contributii la sanatate si la fondul de pensii.

In caz contrar, prin inchiderea exploatarilor miniere, personalul dislocat va trece de la categoria contribuabili la bugetul de stat, la categoria consumatori ai acestuia”.

Mentinerea activitatii minelor asigura stabilitatea sociala in zona, asigura permanenta economica in cazul unei decizii viitoare de redeschidere a minelor, pentru un domeniu profesional care este greu de recuperat, odata pierdut.

”Consideram ca pretul carbunelui din Valea Jiului a fost tinut la un nivel scazut pentru a nu creste pretul energiei de la Mintia si Paroseni si, astfel, nu s-a ajuns niciodata la un pret real. Actualul ministru

trebuie sa medieze pretul intre companiile de energie si Compania Nationala a Huilei, trebuie reanalizata inchiderea minelor din Valea Jiului existand aprecieri ca minele Paroseni si Uricani vor produce la costuri comparabile cu celelalte mine si ca rezerve exista pentru multi ani de acum incolo”-  a declarat presedintele Confederatiei nationale Meridian, Ion Popescu.

Concluzia intalnirii cu ministrul a fost ca trebuie reactualizata strategia energetica nationala, strategie care sa puna accent pe folosirea huilei din Valea Jiului, inclusiv prin redeschiderea unitatilor miniere inchise si s-a cerut inca odata alinierea pretului hilei la cel al pietei.

Deci am luat-o de la capat si cu acest Guvern Ponta!

Ileana Firtulescu

8 comentarii la „Punct si de la capat, cu huila pe la minister

 • 7 iunie 2012 la 19:01
  Permalink

  PSD-istul (USL) Nicolae Dragoi (omul clanului Resmerita)recent numit director general la CNH a vrut in primavara 2009 cand a fost director general 3 luni la CNH sa ia din drepturile noastre ale minerilor.

 • 7 iunie 2012 la 21:45
  Permalink

  Doamna „minerii vaii jiului” minerii destepti de la Livezeni nu-l vor vota pe sotul dumneata duminica iar de luni va fi somer si ve-ti avea tot timpul din lume ca impreuna sa dezbateti diverse teme despre minerit si nu numai.

 • 8 iunie 2012 la 10:28
  Permalink

  Nicolae Dragoi nu e in”foaie de boala”?
  S-au a iesit la pensie in 2011?

 • 8 iunie 2012 la 13:19
  Permalink

  PSD (USL) fac disponibilizari la Posta,a scumpit energia electrica cu 5% si au doar 1 luna de cand sunt la guvernare.

 • 8 iunie 2012 la 18:41
  Permalink

  minerii vj si valea jiului=acelasi pupincurist.DOBITOCULE ,A TRECUT VREMEA pdl-ului si a muntelui!!!!

 • 10 iunie 2012 la 17:43
  Permalink

  valtere-fraiere,nu vezi poza sau ti-a distrus alcoolul vederea ?

 • 11 iunie 2012 la 09:41
  Permalink

  xxl=las,pupincurist si fara demnitate, vezi ca tie ti-a stricat alcoolul vederea. Eu iti prezint un document si nu o poza prin care, Nica, il minte pe Popescu. Condescu nu punea pe site-ul FNME acele date daca nu erau reale… Pe cand, Nica, este in stare de orice pentru a tine ciolanul…

Comentariile sunt închise.