Noul ministru al Economiei, din noul Guvern, va face la randul sau o noua strategie energetica – a cata oare? -, de fapt o reactualizare a celei existente. Dupa gafa facuta recent de ministru, sa credem sau nu promisiunile facute sindicalistilor si reprezentantilor C.A. ai CNH, de luare in considerare a redeschiderii a unor mine si renuntarea la inchiderea celor aflate pe lista?

Gafa facuta de ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, cu privire la minerit, respectiv Rosia Montana si Cupru Min, a fost sanctionata de ONG-uri cerandu-i-se premierului Victor Ponta demiterea acestuia. Faptul ca ulterior ministrul a recunoscut doar partial cele declarate, a facut ca increderea in cuvantul domniei sale sa se subrezeasca serios.

Ca urmare, ne intrebam daca intalnirea de informare si dezbatere dintre ministrul Chitoiu, reprezentanti ai ministerului Economiei cu o parte a organizatiilor sindicale afiliate la Confederatia Meridian, Sindicatul Muntele, in prezenta reprezentantilor Consiliului de Administratie a Companiei Nationale a Huilei, nu va fi uitata s-au nerecunoscuta de Daniel Chitoiu. Nu ar fi pentru prima data, pentru ca si in guvernarea trecuta, la fiecare intalnire a celor din Valea Jiului cu cei de la minister se relua povestirea problemelor si a eventualelor solutii de parca precedentele nu ar fi existat, avand impresia ca asistam la filme cu prosti.

In cadrul acestei recente intalniri de la Bucuresti, ministrul Chitoiu a precizat ca pentru mineritul din Valea Jiului se va elabora un amplu program de dezvoltare care se bazeaza pe revitalizarea mineritului, prin crearea Companiei Energetice Hunedoara. Reprezentantii sindicatelor din Valea Jiului, presedintele Ion Popescu i-au cerut ministrului sa tina cont de problemele actuale si i-au inaintat un raport/document cu solutii pe care ministrul a promis ca il va analiza si il va supune aprobarii Guvernului.

S-a ridicat, pentru a suta oara, problema costului huilei pentru sustinerea extractiei, ca element de strategie energetica nationala, si necesitatea functionarii celor doua termocentrale Mintia si Paroseni , in concordanta cu costurile de productie.

O analiza a costurilor de productie a unei gigacalorii la CNH, a pretului de vanzare a acesteia catre termocentrale, comparativ cu carbunele folosit din import s-a concluzionat ca este de preferat huila de Valea Jiului, pentru siguranta energetica nationala.

S-a luat in considerare faptul ca pretul huilei pe piata externa este extrem de variabila, functie de zona de productie discrepantele fiind considerabile.

”Preturile pentru huila externa cu puterea calorica de 6000 Kcal/kg variaza in cursul anului intre 11,5 euro/Gcalorie pret ARA (Amsterdam, Roterdam, Anvers), 12,66 euro/Gcalorie pret Richards Bay adus in Europa si 21 euro /Gcalorie in sezon de iarna, iar o previziune a preturilor viitoare este tot de 21 euro/ Gcalorie, la care se adauga costul cu trasportul de la Constanta la destinatie de 4 euro/Gcalorie. Rezulta aproximariv 90 lei /tona. In aceste conditii este de preferat, pentru asigurarea functionarii termocentralelor, huila de Valea Jiului, care va demostra eficienta deciziei in viitorul apropiat. Mentinerea activitatilor de extractie din Valea Jiului asigura securitatea energetica, existenta a aproximativ 8000 locuri de munca pe orizontala, plus alte mii de locuri de munca pe verticala, toate platitoare de taxe si impozite, contributii la sanatate si la fondul de pensii.

In caz contrar, prin inchiderea exploatarilor miniere, personalul dislocat va trece de la categoria contribuabili la bugetul de stat, la categoria consumatori ai acestuia”.

Mentinerea activitatii minelor asigura stabilitatea sociala in zona, asigura permanenta economica in cazul unei decizii viitoare de redeschidere a minelor, pentru un domeniu profesional care este greu de recuperat, odata pierdut.

”Consideram ca pretul carbunelui din Valea Jiului a fost tinut la un nivel scazut pentru a nu creste pretul energiei de la Mintia si Paroseni si, astfel, nu s-a ajuns niciodata la un pret real. Actualul ministru

trebuie sa medieze pretul intre companiile de energie si Compania Nationala a Huilei, trebuie reanalizata inchiderea minelor din Valea Jiului existand aprecieri ca minele Paroseni si Uricani vor produce la costuri comparabile cu celelalte mine si ca rezerve exista pentru multi ani de acum incolo”-  a declarat presedintele Confederatiei nationale Meridian, Ion Popescu.

Concluzia intalnirii cu ministrul a fost ca trebuie reactualizata strategia energetica nationala, strategie care sa puna accent pe folosirea huilei din Valea Jiului, inclusiv prin redeschiderea unitatilor miniere inchise si s-a cerut inca odata alinierea pretului hilei la cel al pietei.

Deci am luat-o de la capat si cu acest Guvern Ponta!

Ileana Firtulescu