Mai mulți puiuți de ferestraș mare au fost surprinși în Parcul Național Retezat. Biologul APNR, Claudia Dănău, a surprins imagini cu noua generație de ferestraș de mare în cadrul unei de monitorizare a speciilor și habitatelor din Parcul Național Retezat.
Ferestrașul este un gen de pasăre înrudită cu rața, din familia anatidelor, care are un cioc drept, subțire și ascuțit, cu mandibulele la fel de late și prevăzute cu lame cornoase scurte care au aspect de dinți de ferăstrău
În urma cercetărilor recente efectuate în parc cu ocazia inventarierii şi cartării speciilor de floră şi faună, avifauna Parcului Național Retezat este formată din 108 specii de păsări.
Datorită tuturor valorilor sale naturale, în anul 2007, Parcul Naţional Retezat a fost inclus în rețeaua europeană de zone protejate Natura 2000: Situl Natura 2000 de Importanţă Comunitară ROSCI0217 Retezat și Aria de Protecție Specială Avifaunistică Natura 2000 ROSPA0084 Munţii Retezat.
Parcul Național Retezat este unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor Romsilva.
Monika BACIU