PSD salveazã mineritul! Cu povesti nemuritoare…

PSD promite cã va salva mineritul din Valea Jiului. Planul de guvernare este unul ambitios… la prima vedere. Numai cã social-democratii au uitat sã specifice cã de fiecare datã când s-au aflat la guvernare au avut acelasi plan si niciodatã nu l-au pus în practicã. CEH nu se va închide, ba mai mult societatea va avea profit. Asta aratã planul de guvernare al PSD… care în afarã de restructurare nu spune cum va deveni CEH profitabil.

„Obiectivul strategic îl constituie implementarea unui alt model de politicã industrialã, care sã genereze cresterea economicã inteligentã a României. Este prioritar ca România sã treacã de la modelul bazat pe industrii intensive în fortã de muncã slab calificatã si industrii cu grad redus de prelucrare cãtre industrii inovative, energie si industrii ecologice.

Politica industrialã activã trebuie bazatã pe subventii conditionate, abordare policentricã si concentrare pe clusterele de competitivitate. Specializarea productiei pe industrii cu intensitate tehnologicã ridicatã va fi de naturã sã genereze câstiguri de competitivitate si sã reducã dependenta exporturilor românesti de câteva ramuri industriale. În acest context se impune ca element central reindustrializarea României, în cadrul cãreia statul sã actioneze ca un manager performant – producãtor si furnizor de servicii – si ca un investitor prudent în economie, respectând regulile si principiile economiei de piatã si gestionând responsabil si inteligent resursele naturale, umane si financiare. Companiile aflate în situatii financiare precare (insolventã, datorii etc.) precum CN Hunedoara, Oltchim — S.A. sau CE Oltenia nu se vor închide. Ele vor intra într-un proces de reorganizare pe modelul Hidroelectrica, având drept scop readucerea acestora în parametrii de profitabilitate, inclusiv prin cooptarea unor investitori privati, acolo unde este posibil”, aratã planul de guvernare al PSD.

Minerii si tehnologiile de ultimã generatie

Pe principiul “pasãrea mãlai viseazã” se creioneazã si planul fantasmagoric de guvernare al PSD în ceea ce priveste minieritul. Cei care au lucrat intens la plan, au stabilit cã este nevoie de tehnologii de ultimã generatie si de noi grupuri energetice. “În anii care urmeazã, constructia de noi grupuri energetice care utilizeazã cãrbune în tehnologii curate de ultimã generatie si de înaltã eficientã va fi parte a rãspunsului la cresterea consumului de energie electricã. Noile capacitãti nucleare sau noile capacitãti hidroenergetice vor juca un rol-cheie în decarbonizarea productiei de energie electricã în România si în regiune. O atentie deosebitã se va acorda celei mai importante vulnerabilitãti a sectorului energetic, respectiv cea a resursei umane, pentru care se vor construi programe de atragere a tinerei generatii spre scolile tehnice din domeniul energetic, pregãtirea, calificarea si perfectionarea unei forte de muncã în special localã.”, mai aratã planul de guvernare.

Cum guvernul nu poate face tot, social-democratii paseazã din responsabilitãti si autoritãtilor locale.

“Autoritãtile locale devin actor cheie al procesului de tranzitie al sectorului energetic, precum si cele de redesenare a politicilor energetice atât la nivel national, cât si local. Se impun în acest scop programe-cadru pentru pregãtirea personalului acestora în toate domeniile sectorului energetic (comercial, tehnic etc.) prin noile strategii si foi de parcurs ale domeniului energetic realizate prin integrarea responsabilitãtii strategice a UAT-urilor pentru sigurantã si cele pentru sãnãtate ale populatiei si pentru valorificarea fortei de muncã locale. Mixul tehnologic al sectorului energetic al unei tãri este impus de resursele de materii prime ale acesteia. Prin urmare, România va lua în considerare toate optiunile, inclusiv energia regenerabilã, cãrbunele sau energia nuclearã”, mai aratã strategia.

Revitalizarea productiei de cãrbune este un alt punct al strategiei energetice a PSD. Acestia vor sã construiascã un nou grup energetic la Mintia. Ideea a mai fost adusã în actualitate si în urmã cu patru ani.

“Cãrbunele rãmâne o componentã importantã a mixului de materii prime energetice a României. Pe termen mediu, productia de huilã trebuie mentinutã pentru a asigura functionarea unui nou grup energetic la termocentrala Mintia si un grup la termocentrala Paroseni, pentru producerea de energie electricã si energie termicã în sistemele centralizate de termoficare de la Deva si din Valea Jiului (Petrosani, Lupeni, Vulcan etc.). La termocentrala Mintia, în urmãtorii 10 ani, se poate implementa un proiect cu un grup energetic (200 MW sau 500 MW), cu eficientã ridicatã (randament 43—45%, parametri ultracritici sau ultrasupracritici), (în locul celor 2 grupuri existente), respectiv un grup energetic de 150—200 MW, cu pat fluidizat sau parametrii supracritici, la Paroseni, dotate cu instalatii de mediu corespunzãtoare”, mai aratã planul de guvernare al PSD.

PSD la putere, CEH în colaps

Problemele Complexului Energetic Hunedoara s-au acutizat în perioada guvernului Ponta. Liviu Dragnea, presedintele PSD si cel care a lucrat intens la planul de guvernare, spunea anul trecut la Petrosani, cã CEH a functionat în perioada guvernului Ponta.

“Noi am fost la guvernare si Complexul Energetic Hunedoara a functionat. Dupã ce am plecat de la guvernare doresc sã îl închidã. De ce nu s-a finalizat cu China? Pentru cã dupã ce Guvernul si-a dat demisia toate aceste lucruri au fost blocate. Au o problemã cu chinezii. Au o problemã cu orice investitor, nu vor sã salveze Complexul Energetic Hunedoara. Principala noastrã preocupare este sã avem o discutie cu guvernul si sã blocãm acest demers, iar dupã revenirea la guvernare sã punem în aplicare acel plan care nu numai cã salveazã aceastã zonã, dar creazã o sursã de energie importantã si stabilã pentru sistemul energetic national”, a spun anul trecut, la Petrosani, Liviu Dragnea. Tot în mandatul guvernului Ponta, CEH a primit cu, prea mare întârziere, un ajutor care ar fi trebuit sã fie de salvare. Bâlbele guvernamentale au transformat ajutorul de salvare în ajutor de înmormântare, la care se adaugã si amenzile pentru neachizitionarea la timp a certificatelor de carbon.

Monika BACIU

10 comentarii la „PSD salveazã mineritul! Cu povesti nemuritoare…

 • 11 ianuarie 2017 la 20:39
  Permalink

  Sa se faca investiti la EM Livezeni , EM Vulcan si cei 4% cat a mai ramas de investit la Termocentrala Paroseni . Sa se schimbe tevile de TERMOFICARE de la Termocentrala Paroseni pana la usa apartamentelor pentru a deveni rentabila TERMOFICAREA in valea jiului .

 • 11 ianuarie 2017 la 21:43
  Permalink

  E batuta in cuie. Conducerea ceh nu va fi schimbata. Actuala conducere a batut palma cu conducerea ministerului si cu PSD dar si cu papagalii de la sindicate. Asa ca degeaba au ingetat minerii prin curtea ceh ca nu se schimba nimic. V-au dat prosteala pe fata liderii vostrii. Asa ca vine insolventa si in cateva luni falimentul.

 • 11 ianuarie 2017 la 22:05
  Permalink

  Era de asteptat.Degeaba am votat.
  Actuala conducere a CEH este sub obladuira Bunucutei Iliescu si a falimentarului Seraficeanu.
  Asa ca asteptati-va, minerilor, la ce poate fi mai rau FALIMENT, va meritati soarta , va prostesc cum vor, ca doar nu era sa plece Melczer si Nica cu sacul gol.

 • 11 ianuarie 2017 la 22:10
  Permalink

  Ce fac acum Resmerita si cu Nistor? Oare stau la un sprit cu Nica, Melzer, Rosuleasca sau Jujan? Daca e asa cum spune Aurel comentatorul, e grav. In concluzie se pune o mare intrebare, DE CE AU VOTAT MINERII CU PSD-UL??? O mare dezamagire.

 • 12 ianuarie 2017 la 00:04
  Permalink

  Programul PSD-ului nu a „prostit” numai minerii, ati vazut si se va vedea ca a prostit o tara intreaga. Sunt vorbe in vant, demagogie si populism, la astea totdeauna PSD-ul a fost campion. Mineritul si-a inceput declinul cu mult inaintea infiintarii CEH, iar declinul economic si financiar a continuat si mai galopant dupa infiintarea CEH. PSD-ul a pus intr-o mare masura „umarul” la acest declin , prin numirea majoritatii Directorilor Generali care s-au perindat la conducerea CEH si care erau bineinteles oamenii „de casa” ai PSD: Alic, Andronache, Niculescu si poate fi amintit si Dragoi ca Dir Gen adj si fost Dir Gen. al CNH inainte de infiintarea CEH. Toti acestia au actionat in primul rand pentru satisfacerea cerintelor clientelei politice, fiind direct indrumati si supravegheati de „marele” conducator Nistor Laurentiu.

 • 12 ianuarie 2017 la 09:03
  Permalink

  nu este adevarat psd-ul nu baga ceh-ul in faliment dimpotriva o sa-l scoata la lumina zilei ,sa avem rabdare si sa nu ne mai luam dupa unu s-au altu

 • 12 ianuarie 2017 la 09:07
  Permalink

  sa se faca investitii in toate minele din vale sa nu se inchida nici o mina sa se angajeze tineri cu putere de munca

 • 12 ianuarie 2017 la 10:58
  Permalink

  degeaba doctore omul cand e batut cu p la n cap si mai e si orb deasupra pune stampila pe rosii e greu sa te intorci in timp cativa ani sa vezi ce au promis si ce au facut apropo minerule psd ul dupa ce umple puturile cu moloz si darama cladirile normal ca o sa fie exploatari la lumina zilei

 • 13 ianuarie 2017 la 18:45
  Permalink

  Dupa o investi?ie de 1 milion de euro în Lupeni pentru termoficare, dupa 10 ani nu mai exista nimic. Nu clien?ii sunt de vina, ci cei care administreaz? termoficarea. Termoficarea este rentabila dac? exista cineva interesat ?i capabil sa se ocupe de el.

 • 15 ianuarie 2017 la 23:18
  Permalink

  Pai Dragnea de ce nu vine cu armata de chinezi? Sa aduca forta de munca din China pt, ca tinerii din Vale s-au imprastiat in 4 zari…pot sa vina investitori, nu mai au pe cine angaja….e gata Valea. Nu mai inghititi rahatul PSD-ului….

Comentariile sunt închise.