Provocarea Parângului a ajuns la ediția a IX-a

Cu mic, cu mare, maratoniștii din munte, alergători pe zăpadă, s-au adunat sâmbata seara la poalele muntelui Parâng. Au venit la una dintre cele mai importante provocări de peste an, Parângul Night Challenge, competiția care, de 9 ani, a adus aici, în Valea Jiului, nume improtante de maratoniști.

Și, totul a început cu competiția celor mici, puțin înainte de lăsarea serii. Așa cum ne-a spus organizatorul competiției, sportivul Avram Iancu, piticii s-au întrecut pe zăpadă, dar pe o distanță mai mică. „A fost un traseu destul de dificil și pentru cei mici, pentru că i-am pus să alerge 300 de m pe același traseu cu cei mari. Nu s-a lăsat niciunul și s-au ambiționat să ajungă la final, cu efort. Dar la capăt, i-am putut premia pe toți cu medalii, diplome și dulciuri”, a spus Avram Iancu. Și, la categoria cel mai mic concurent a câștigat o fetiță, ea fiind cea mai mică dintre maratoniștii mici și care a primit din partea unei concurente suma de 50 de euro. „Daniela Șchiopu a oferit acum un premiu pentru cel mai mic participant. Pe Daniela o știu de când m-a susținut în alergare, atunci când am avut încercarea din lacul Balaton”, a mai spus Avram Iancu.

La concursul de alergare pe timp de noapte, în sus, spre Parângul Mic s-au înscris nume importante din rândul maratoniștilor și a sportivilor obișnuiți cu astfel de provocări, iar Avram Iancu ne-a vorbit despre Crina Buzgan, care a venit să își apere titlul, ca în fiecare an.

Eu doresc să particip la UltraArctic și Avram Iancu mi-a dat informații, așa că anul trecut l-am susținut la Balaton. De atunci ținem legătura, așa că am venit să particip și eu și la această competiție. Nu sunt o maratonistă de viteză, sunt mai mult pe ultra și am susținut acum financiar un copilaș, a spus Daniela Șchiopu.

„Particip de 7 ani. Nu ratez, că e păcat, că e doar o dată pe an. Am făcut cam două ore și 10 minute ultima dată, sper să fiu mai bun”, a spus Ovidiu Ruică, un concurent de 57 de ani.

„Sunt din Alba Iulia. Îmi place  foarte mult cursa. Am fost și anul trecut, dar mie îmi place muntele, în general, așa că nu putem să lipsesc. Cursa e dificilă, mai ales dacă vrei să scoți un timp bun, mai ales pe porțiunile verticale, dar e foarte frumoasă. Am scos o oră și 03 și acum sper să fie mai bine”, a spus unul dintre concurenți aliniați la start.

„Sunt la a 9-a participare. Am participat de la prima, până la asta. Ce e important? Este că aici eu am început alergarea montană. A fost primul meu concurs de alergare montană, acum 9 ani și de atunci alerg întruna”, a spus și Gheorghe Codrea, unul dintre cei mai vechi competitori.

Dar, printre concurenți s-a numărat și Adrian Ahrițculesei, recent întors din ultima lui cucerire a unui vulcan în lume. „Trebuia să participa. Pentru mine acest concurs e un bun antrenam,ent, că urmează în 22 martie să plec în Papua Noua Guinee. Deja mi-am luat biletele de avion. Sper să fiu sănătos. Eu sunt aici la a doua ediție”, a spus Adrian Ahrițculesei, care spera să facă aproximativ o oră până în Parângul Mic.

 

Diana Mitrache