Protocolul pentru BAC, intre 400 si 600 de lei

Desi se incearca tot felul de metode legate de organizarea unui examen de bacalureat corect, fara obtinere de foloase materiale, in liceele din Valea Jiului s-au organizat deja sedintele cu parintii in care acestia au fost anuntati ca trebuie sa dea ”bani de protocol”.

Sume care variaza intre 400 si 600 de lei, in functie de valoarea unitatii de invatamant. Pentru ce sunt folositi acesti bani? ”Pentru protocol, nu stiu exact ce inseamna protocolul asta, dar diriginta ne-a explicat ca asa trebuie procedat, ”ca sa miste si ei in banca”. La ce naiba au nevoie sa miste daca au note de trecere, daca se considera ca au invatat? Ce i-au invatat pe copii si pe ce criterii li s-au acordat notele? Si daca baiatul meu nu da banii acestia, este acuzat de ceilalti elevi ca ”sparge gasca” si nu vor putea copia, chiar daca el este bun la invatatura. In ce fel de lume traim? Pacat de dascalii care-si respecta meseria, ca au de pierdut in fata unora care se imbogatesc peste noapte din banii de protocol”, povesteste, revoltat, parintele unui elev aflat in an terminal intr-un liceu din Petrosani.

Din pacate, situatia este generalizata la nivelul tuturor liceelor din Valea Jiului, insa, fata de anii anteriori, profesorii responsabili cu strangerea acestor sume o fac mai ferit, nu in vazul tuturor, de frica atentionarilor venite din partea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Hunedoara. Cat de corect va fi si examenul de bacalaureat din acest an se va vedea la momentul potrivit.

Oficialii ISJ Hunedoara spun ca cei care iau bani si vor fi prinsi, nu vor fi acoperiti sub nicio forma.

”De ani de zile se fac toate demersurile pentru ca acei profesori, carora nu le pot spune colegi, sa se debaraseze de aceste obiceiuri. Ei trebuie sa inteleaga ca bacalaureatul este un examen care vizeaza cunostintele elevilor si nu are nicio legatura cu adunarea unor sume de bani”, declara inspectorul scolar Livia Vlad, purtatorul de cuvant al ISJ Hunedoara.

Aceasta mai spune ca salariile mici nu justifica acceptarea mitei din partea elevilor sau parintilor. ”Nu este nicio justificare, oricat ar fi de mici salariile, care sa te impinga sa comiti o infractiune.

Cei care cer bani nu-si respecta meseria de dascal si nu vor fi respectati nici de catre elevii lor. An de an ii chemam pe profesori, pe parinti si pe elevi si le explicam, atat noi, cei din ISJ, cat si procurorii, care sunt repercusiunile unei asemenea fapte. Dar daca ei nu inteleg si recurg la astfel de gesturi, inseamna ca isi doresc sa iasa din sistem, sa dea declaratii pe la politie, pe la DNA, ei stiu pe unde”, mai spune inspectorul scolar Livia Vlad.

In concluzie, daca inmultesti suma minima ceruta, de 400 de lei, cu numarul de elevi dintr-o clasa – sa spunem 30, iar mai apoi cu numarul de clase de a XII-a dintr-un liceu – sa zicem 10, suma de bani stransa in jurul examenului de bacalureat ajunge la aproape 1 miliard si 200 de milioane de lei vechi pe unitatea de invatamant.

Anamaria NEDELCOFF

4 comentarii la „Protocolul pentru BAC, intre 400 si 600 de lei

 • 17 mai 2012 la 01:54
  Permalink

  Da si cei de la ISJ sigur nu primesc nimic,doar se stie clar ca toti elevii platesc.
  Hai sa fim seriosi,eu unul i-as aresta pe toti.Dar cum Romania este o tara cu multi oameni de mizerie,banii se iau dar nimeni nu recunoaste ca a luat.
  Metode exista,dar cine sa le aplice.Si da,asa este,sunt unii care chiar invata,din pacate si ei sunt fortati de prosti sa plateasca ca sa poata acestia din urma sa ia bacul.Politia nu intervine fara plangere,mai ales ca si unii dintre acestia au copii,mai mult sau mai putin inteligenti care trebuie sa treaca de bac.

 • 17 mai 2012 la 04:49
  Permalink

  Nu numai in licee se intampla, ca toate pleaca din scolile gen.la admiterea in cl.9 ,se dau protocoale ca sa mearga departe copii care nu au invatat si cei care au invatat sunt numai cu datul banilor si in general nu invata copii de bani gata dar vor sa mearga la o scoala buna

 • 17 mai 2012 la 04:56
  Permalink

  Politia de ce nu intervine ca sa prinda profesori spagari pentru ai baga la inchisoare.

 • 17 mai 2012 la 05:45
  Permalink

  Raul cel mare in Romania, incepe cu banii de protocol la scoala!!!!!!

  Ce usor e sa dai vina pe careva Escu,pentru toate relele din tara.

Comentariile sunt închise.