Desi se incearca tot felul de metode legate de organizarea unui examen de bacalureat corect, fara obtinere de foloase materiale, in liceele din Valea Jiului s-au organizat deja sedintele cu parintii in care acestia au fost anuntati ca trebuie sa dea ”bani de protocol”.

Sume care variaza intre 400 si 600 de lei, in functie de valoarea unitatii de invatamant. Pentru ce sunt folositi acesti bani? ”Pentru protocol, nu stiu exact ce inseamna protocolul asta, dar diriginta ne-a explicat ca asa trebuie procedat, ”ca sa miste si ei in banca”. La ce naiba au nevoie sa miste daca au note de trecere, daca se considera ca au invatat? Ce i-au invatat pe copii si pe ce criterii li s-au acordat notele? Si daca baiatul meu nu da banii acestia, este acuzat de ceilalti elevi ca ”sparge gasca” si nu vor putea copia, chiar daca el este bun la invatatura. In ce fel de lume traim? Pacat de dascalii care-si respecta meseria, ca au de pierdut in fata unora care se imbogatesc peste noapte din banii de protocol”, povesteste, revoltat, parintele unui elev aflat in an terminal intr-un liceu din Petrosani.

Din pacate, situatia este generalizata la nivelul tuturor liceelor din Valea Jiului, insa, fata de anii anteriori, profesorii responsabili cu strangerea acestor sume o fac mai ferit, nu in vazul tuturor, de frica atentionarilor venite din partea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Hunedoara. Cat de corect va fi si examenul de bacalaureat din acest an se va vedea la momentul potrivit.

Oficialii ISJ Hunedoara spun ca cei care iau bani si vor fi prinsi, nu vor fi acoperiti sub nicio forma.

”De ani de zile se fac toate demersurile pentru ca acei profesori, carora nu le pot spune colegi, sa se debaraseze de aceste obiceiuri. Ei trebuie sa inteleaga ca bacalaureatul este un examen care vizeaza cunostintele elevilor si nu are nicio legatura cu adunarea unor sume de bani”, declara inspectorul scolar Livia Vlad, purtatorul de cuvant al ISJ Hunedoara.

Aceasta mai spune ca salariile mici nu justifica acceptarea mitei din partea elevilor sau parintilor. ”Nu este nicio justificare, oricat ar fi de mici salariile, care sa te impinga sa comiti o infractiune.

Cei care cer bani nu-si respecta meseria de dascal si nu vor fi respectati nici de catre elevii lor. An de an ii chemam pe profesori, pe parinti si pe elevi si le explicam, atat noi, cei din ISJ, cat si procurorii, care sunt repercusiunile unei asemenea fapte. Dar daca ei nu inteleg si recurg la astfel de gesturi, inseamna ca isi doresc sa iasa din sistem, sa dea declaratii pe la politie, pe la DNA, ei stiu pe unde”, mai spune inspectorul scolar Livia Vlad.

In concluzie, daca inmultesti suma minima ceruta, de 400 de lei, cu numarul de elevi dintr-o clasa – sa spunem 30, iar mai apoi cu numarul de clase de a XII-a dintr-un liceu – sa zicem 10, suma de bani stransa in jurul examenului de bacalureat ajunge la aproape 1 miliard si 200 de milioane de lei vechi pe unitatea de invatamant.

Anamaria NEDELCOFF