Liderul minerilor de la mina Vulcan a protestat pentru că oamenii lui nu şi-au luat bonificaţiile de luni de zile şi nici nu le Sunt plătite concediile medicale, iar energeticienii au cerut şi ei banii restanţi.
Sunt doar câteva răbufniri ale angajaţilor societăţii care a acumulat datorii uriaşe şi care le poate achita deocamdată doar salariile la zi.
Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara sunt nemulţumiţi, iar energeticienii au protestat pentru că nu au primit bonurile de masă şi nici deconturile pentru energia electrică. În plus, joi dimineaţă, la mina Vulcan,  liderul minerilor Marian Iriza a protestat pentru neplata foilor de boală ale ortacilor săi.
În tot acest timp, însă, conducerea CEH le explică oamenilor că sunt probleme reale ce nu pot fi depăşite.   „Societatea trece printr-o situaţie dificilă, foarte grea. Dacă ar fi bani, ieri aş fi dat şi aceste restanţe, dar nu avem bani. Asta, pentru că nu avem cărbune să ducem la Mintia şi nu facem bani, că nu vindem energie electrică”, a spus Cristian Roşu, administrator special la CEH.
De câteva luni, minerii şi energeticienii nu şi-au luat salariile întregi, iar această nemulţumire a tot fost  expusă de liderii care au protestat în mai multe rânduri. Conducerea CEH, însă, spune că sumele nici nu sunt foarte mari. „Avem restanţe două luni de zile pentru ajutorul de încălzire, pentru că, pe lunile de vară, nu se acordă ajutorul de încălzire. E o sumă de aproximativ 250 de lei de on, iar în două luni vorbim de 500 de lei de om. Şi mai sunt restanţe cu tichetele de masă. Aici suma se ridică la aproximativ 250 de lei pe luni, deci 1.500 de lei în total. Dar cu salariile  suntem la zi şi vineri virăm salariile în conturile angajaţilor CEH”, a explicat administratorul special.
La ultimul protest, energeticienii au spus că vor opri în data de 18 august termocentrala Mintia. Asta, pentru că restanţele lor cresc cu fiecare zi. „Nu ma auzit vreodată să pună cineva un ultimatum, ca mai apoi să oprească termocentrala. Cine face acest  lucru îşi asumă totul din punct de vedere penal. De 10 ori pe zi comunic cu fiecare lider, tocmai ca să le explic ce este cu această societate. Situaţia de faţă nu mi-o doresc, aş vrea să fie mult mai bine, bani mulţi, cum era când puteam ţine şi echipe de fotbal. Dar acum nu mai sunt bani nici să supravieţuim, din păcate”, a mai adăugat Cristian Roşu.
Şi minerii şi energeticienii au protestat în ultimele săptămâni, pentru că, spun sindicatele, sumele restante provin de la drepturile prevăzute în contractul colectiv de muncă.  Din păcate, însă, angajaţii de la Termocentrala Paroşeni nu produc nimic, minele dau foarte puţin cărbune şi Mintia funcţionează la limită, ori deloc, motiv pentru care CEH nu are cum să vândă energie electrică. În plus, datoriile uriaşe, care se ridică la 7 miliarde de lei, sunt cerute de creditori.
Diana Mitrache