Postasii din mai multe oficii din Valea Jiului au întrerupt lucrul joi dimineatã. La intrarea în sediile oficiilor, au pus un afis în care scria cã sunt în grevã pânã ce li se vor rezolva problemele si apoi au stat afarã, chiar dacã vremea nu le-a fost deloc prielnicã.

Angajatii de la Petrosani spun cã s-au sãturat sã se tot plângã de neajunsuri si au declansat spontan acest protest, alãturându-se colegilor lor din mai multe judete, care au procedat similar.

„Astãzi stãm si protestãm, pânã la solutionarea revendicãrilor. Nu lucrãm cu publicul, iar nemultumirile au si venit de la domnii care beneficiazã de ajutoarele sociale. Initial am avut deschis, totul a fost, însã, spontan si la ora 10,00 am închis oficiul de postã”, a declarat Carmen Cristina Bortilã, diriginte la O.P 1 Petrosani.

Sindicatul Lucrãtorilor Postali doreste majorarea salariului, acordarea procentului de 2% din fondul de salarii, pentru reluarea subventionãrii biletelor de odihnã si tratament, întreruptã de 3 ani, re-acordarea „cadourilor în bani” prevãzute în Contractul Colectiv de Muncã 2008-2018, cu ocazia sãrbãtorilor de Paste, de Crãciun, de ziua Postei, de 8 Martie si de 1 Iunie, drept al salariatilor care nu a mai fost acordat de 7 ani, respectiv acordarea sporului de pânã la 35% salariatului sau salariatilor care fac si munca altora. În tot acest timp, oamenii care asteptau banii pe ajutoarele sociale au fost primii nemultumiti de protestul postasilor. „Si în septembrie la fel au fãcut cu noi. În fiecare lunã nu ne-au dat banii la timp si am duc copiii la scoalã fãrã ghiozdane si rechizite”, spunea revoltatã de greva postasilor o femeie care astepta cuponul pentru ajutorul social, iar o alta a completat-o: „Am sunat la Deva si ne-au zis cã banii si cupoanele sunt trimise. Ei îsi bat joc în fiecare lunã. Pot sã fie ei în grevã. Ce dacã? Copiii mei nu mai mãnâncã la scoalã? Unde îi trimit fãrã supliment?”, a conchis aceasta.

Potrivit datelor oficiale, Posta Românã a înregistrat, anul trecut, un profit brut de 19,2 milioane de lei (4,3 milioane de euro), iar cheltuielile cu investitiile au crescut cu peste 24%, fatã de 2014, în timp ce cheltuielile totale s-au diminuat cu aproximativ 7%. Postasii merg pe distante mari, cu greutãti care le afecteazã sãnãtatea si nimeni nu le deconteazã transportul, stau în clãdiri vechi sau, cum este cazul la Petrosani, la subsolul unei constructii fãrã geamuri.

Diana Mitrache