Trei oameni de afaceri din Belfort – Franta, au venit direct la trei firme performante din Petrosani, respectiv INSEMEX, Electro Promex si Electromax, si la Universitateadin Petrosani, scopul lor fiind formarea unui cerc de activitate de înalt nivel, respectiv productie-cercetare-dezvoltare-resursã umanã specializatã.

În urma demersurilor fãcute în cursul anului trecut de cãtre eurodeputatul Iuliu Winkler, s-au pus bazele unei cooperãri extrem de promitãtoare între Belfort, Franta si Valea Jiului plus judetul Hunedoara.

Regiunea Belfort a fost una ca a noastrã, monoindustrialã, cãreia din mai multe încercãri i-a iesit reconversia si a devenit una dintre cele mai puternice zone economice, pentru cã mari companii au deschis sedii si filiale datoritã unei politici inteligente.

4-1Cooperarea cu Valea Jiului si judetul Hunedoara a început în urmã cu un an, iar în luna noiembrie 2012, la Petrosani a sosit o delegatie din care au fãcut parte si  Jean Luc Habermacher, presedintele Claster-ului Energetic ”Valea Energiei” si presedintele Camerei de Comert a provinciei Belfort, Alain Seid, care a fãcut atunci o promisiune, care acum s-a materializat, dovadã cã s-a lansat un adevãrat proiect de anvergurã.

„Vizita noastrã vine în continuarea celei de acum 6 luni pe care delegatia românã din Hunedoara a fãcut-o în Franta. Noi venim acum în teren si anul viitor în mai, suntem dispusi sã aducem oameni de afaceri interesati sã tranforme acest loc, asa cum s-a transformat si Belfort în Valea Energiei, dupã modelul american. Suntem, asadar în miezul unui proiect aflat deja în derulare si a cãrui roade se vor vedea, pentru cã noi gândim în perspectiva urmãtorilor doi ani cel putin” – a declarat, în noiembrie 2012, Alain Seid.

Valea Energiei merge mai departe

Între timp, pânã la promisa lunã mai, în ianuarie 2013, trei studenti francezi de la Institutul Universitar Belfort-Montbeliard (IUTBM) au sosit la Petrosani pentru un stagiu de practicã de douã luni în Valea Jiului. Doar cã ei aveau si o

misiune precisã, respectiv  pregãtirea unei evaluãri a potentialului economic al firmelor din Valea Jiului, dar si a capacitãtii acestora de a deveni partenere ale companiilor care dezvoltã afaceri în cadrul clusterului “Valea Energiei” din Belfort.

Potrivit lui Winkler, datele despre mediul economic din Valea Jiului de cãtre studentii francezi au reprezentat o parte importantã în pregãtirea misiunii economice franceze care a sosit în judetul Hunedoara în urmã cu trei zile.

În plus, a fost finalizat si acordul dintre Universitatea Petrosani si  Institutul Universitar Belfort-Montbeliard în cadrul Programului Erasmus care va cuprinde schimburi de studenti  între cele douã institutii de învãtãmânt superior.

Si cum portofoliul pe relatii externe a Camerei de Comert a provinciei Belfort s-a epuizat, trei oameni de afaceri, foarte interesati informatiile despre firme din Valea Jiului, au venit pe cont propriu. Este vorba de Dominique Vinci – reprezentant al firmei SUPRAMECA, Hary Rasamoelina – AXSPON si Bernard Bonnet – AD2P (Asistentã pentru dezvoltare produse si productie), iar al treilea este un vechi prieten al Vãii Jiului, Jean Jaque  Wagner.

Trei firme din Petrosani, râvnite de francezi

4-2Cei trei oameni de afaceri au venit direct la trei firme performante din Petrosani, respectiv INSEMEX, ELECTRO PROMEX si ELECTROMAX, la Universitatea din Petrosani, scopul lor fiind formarea unui crec de activitate de înalt nivel, respectiv productie-cercetare-dezvoltare-resursã umanã specializatã. Prof.univ.dr.ing. Iosif Andras le-a fost cãlãuzã în periplul stabilit, în calitate de forte bun vorbitor de limba francezã – a fost student, masterand si cadru didactic în Franta -, de responsabil cu imaginea UP si ca persoanã de contact în teritoriu a eurodeputatului Iuliu Winkler. Acesta ne-a dezvãluit cum a decurs ziua de miercuri a celor trei oameni de afaceri, la Petrosani.

INSEMEX a fost de mare interes pentru toti cei trei oameni de afaceri pentru cã Institutul detine exclusivitate pe certificarea produselor specifice si se doreste o cooperare pe certificarea propriilor produse ale francezilor, dar mai ales pe explozibili industriali domeniu în care INSEMEX este unic în România. În plus, certificãrile INSEMEX sunt recunoscute la nivel european, ceea ce a constituit un atu forte în stabilirea unei colaborãri.

SC ELECTRO PROMEX Petrosani, specializatã în producerea de echipamente electrice si electronice de serie micã sau unicat, a fost aleasã de reprezentantii firmelor franceze pentru cã este si domeniul lor de activitate, respectiv executã produse dupã specificatiile clientilor. La ELECTRO PROMEX s-au pus bazele unei posibile subantreprize, a colaborãrii pe schimburi de informatii privind clientii, dar si colaborare pe cercetare-dezvoltare pentru produse inovative.

ELECTROMAX Petrosani este prima firmã româneascã specializatã în proiectarea si fabricarea de corpuri de iluminat ecologice, de instalatii pe bazã de LEDuri. Activitatea sa este, practic, pe val, pentru cã reduce consumul de energie pânã la 90% în iluminatul industrial, arhitectural – cum sunt la noi luminate bisericile si Teatrul Dramatic – , apoi cel tehnologic si de balizaj. Electromax are o penetrare puternicã pe piata internationalã lucrând chiar pentru Dubai si Africa de Sud. În plus, Electromax dispune de tehnologie de înlocuire a iluminatului vechi din hale. Aici, cei trei investitori francezi au gãsit multe elemente comune de activitate mai ales în domeniul cercetãrii si dezvoltãrii.

Universitatea va avea imprimantã 3D de ultimã generatie

Universitatea Petrosani a fost un obiectiv important pentru oamenii de afaceri din Belfort. Au venit chititi pe laboratorul de roboticã al UP, arãtându-se interesat în special Bernard Bennet, de la AD2P, care se ocupã si cu implementarea liniilor

flexibile robotizate în fabricarea produselor de serie micã – electromecanice si mecanicã finã. Asa s-a nãscut ideea colaborãrii cu UP, în sensul cã ei pot da Universitãtii o linie

robotizatã, iar studentii, masteranzii si doctoranzii sã dezvolte programe de comandã, iar respectivul soft sã fie finantat eventual de Uniunea Europeanã. Asta pentru producerea de piese mici cu o precizie de care omul poate fi depãsit.

Al doilea lucru pe care doresc sã-l facã, în colaborare cu Universitatea, este prototiparea rapidã, adicã aducerea la Petrosani a unei imprimante 3D – tridimensionale, de ultimã generatie. Este vorba de  sistemele laser si computere puternice care, prin stratificare, pot crea obiecte individualizate, piese de la cele mai mici dimensiuni pânã la piese mari, lucru ce a revolutionat industria în lume, pentru cã, în principal, conferã avantajul devansãrii termenelor de lansare si instalãrii rapide pe piatã a produselor cu posibilitatea recuperãrii investitiei din beneficiile suplimentare realizate.

Ei au tehnologie, noi – specialisti motivati

De ce francezii vor sã dea Universitãtii un echipament scump, de ultimã generatie? Pentru cã ei au tehnologie dar le lipseste forta de muncã specializatã si motivatã. Se stie cã asemenea specialisti la ei sunt foarte foarte scumpi.

Câstigul UP este acela cã studentii de la Tehnologia constructiilor de masini vor avea o expertizã pe piata muncii cu pregãtire pe asemenea echipamente.

Ieri, oamenii de afaceri au plecat la Deva, unde au avut de vizitat alte firme, dar urmeazã sã se întoarcã la toamnã, pentru a participa, în luna octombrie a acestui an, la Simpozionului International Securitate si Sãnãtate în Muncã –SESAM 2013, organizat de INSEMEX , împreunã cu Universitatea Petrosani si Inspectia Muncii Bucuresti, la Sibiu.

Cafea amânatã

Oamenii de afaceri fracezi au vrut sã poposeascã la Petrila, pentru o cafea si o vorbã cu presedintele Asociatiei Les amis de la France, Ionel Zmãu dar nu au avut rãgazul necesar. ”Era programat sã-i duc la polul fraancofoniei din Valea Jiului, respectiv la Asociatia Culturalã Les amis de la France din Petrila, dar au fost extrem de ocupati. Oricum cei trei oameni de afaceri cunsoc bine activitatea lor si apoi nu au intrat zilele în sac”- a spus prof.univ.dr.ing. Iosif Andras.

Nici primarul Petrosaniului, Tiberiu Iacob Ridzi nu a putut fi prezent, dar a pus la dispozitie oameni si logisticã, pentru ca oamenii acestei cooperãri sã-si poatã culege informatiile necesare si pentru stabilirea de contacte si de ce nu, contracte!

Ileana Firtulescu