Exponatul lunii aprilie 2020 este reprezentat de Statuia zeiţei HYGIEIA din capitala  Daciei Romane.
Artefactul face parte din fondul vechi al muzeului devean (nr. inv. 197), fiind achiziţionată în anul 1887 de către Societatea de Istorie şi Arheologie a Comitatului Hunedoara, de la notarul public Bernath din Haţeg. Nu este nici o urmă de îndoială, însă că piesa provine din ruinele Sarmizegetusei romane.
Sculptată în marmură de Bucova, statuia are o înălţime totală păstrată de 143 cm, lipsindu-i însă capul, braţul drept şi palma stângă. Zeiţa este îmbrăcată convenţional, în chiton (rochie) lung, legat sub sâni cu un cordon, peste care este aşezat un himation (mantie). Elaborarea modelajului veşmintelor, al cutelor care, cel puţin la nivelul bustului, are un aspect vădit geometrizat, indică faptul că avem de-a face cu un produs al unui atelier local care a activat în perioada antonină târzie. Pe postament este gravată inscripţia: Aesc(ulapio) et Hygiae / P(ulius) Ael(ius) Theimes [trad: Lui Aesculapius şi Hygiei, Publius Aelius Theimes (a dedicat această statuie)]. Dedicantul, al cărui nume îi trădează originea palmyreană, este cunoscut şi din alte epigrafe sarmizegetusane, fiind un veteran longeviv, care ajunge la un moment dat să ocupe funcţia de duumvir al Coloniei Dacica Sarmizegetusa.
Judecând după perioada când a activat Publius Aelius Theimes, dar şi a detaliilor sculpturale, monumentul poate fi datat cel mai devreme la finele secolului al II-lea sau chiar la începutul următorului.
Pentru mai multe detalii legate de activitatea muzeului, vă stau la dispoziţie: pagina Facebook a instituţiei https://www.facebook.com/MCDRDeva şi site-ul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane www.mcdr.ro.