S tudenții de la Petroșani sunt înscriși în diverse proiecte ce au presupus plecări în universități din alte țări. A fost mai greu, ne spune acum rectorul universității, pentru că restricțiile impuse
de pandemie, au trebuit
respectate. Totuși, după sesiunea de acum, alți studenți și chiar cadre universitare vor pleca în
astfel de proiecte, dar în țări ce nu au probleme.

Peste 40 de studenți am trimis în țările europene, prin programul Erasmus Plus. Proiectele Erasmus Plus de la Universitatea din Petroșani s-au desfășurat în Polonia, Austria, ori Spania chiar, iar studenții au urmat acolo cursuri și pregătirea lor profesională s-a făcut în școli similare celei de la Petroșani. Fiecare student primește, pe fiecare proiect, lunar cam 750 de euro, învață lucruri noi și se deprinde cu lucrul în echipă, aici urmând să le fie echivalente studiile din străinătate. Dar a fost mult mai greu, din cauza pandemiei.
„Am reușit o parte dintre mobilități să le realizăm. Sperăm că, după sesiune, să mai realizăm și alte mobilități ăn țările în care nu pretind teste PCR, sau vaccinare. Și, așa cum în octombrie-noiembrie, am avut studenți care au ajuns în Polonia, Franța, Spania, dorim ca și, în urma selecției ce va avea loc în aceste zile, să reușim ca aceștia să plece în aceste mobilități”, declară prof univ dr ing Sorin Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Studenții de aici sunt interesați de astfel de schimburi, iar în perioada următoare vor fi și alte mobilități. Totul va fi analizat și tranșat, în funcție de evoluția pandemiei în țările în crae aceștia urmează să ajungă.
„Am văzut solicitări pe zona Poloniei, dar și în Italia, Spania, Franța, Germania. Sunt solicitări pentru Grecia și Turcia. Dar trebuie să vedem cum evoluează
pandemia în aceste țări, dar și care vor fi regulile pe care ni le impun pentru studnții noștri”, mai spune Radu Sorin.
Universitatea din Petroșani are o vastă experiență deja și profesorii care coordonează aceste proiecte spun că toți vin încântați de noile metode de predare de acolo. Cunosc oameni noi, țări și culturi diferite, iar școala li se pare o adevărată provocare, după o astfel de experiență.
Diana Mitrache