A gențiile județene pentru ocuparea forței de muncă (AJOFM) din Iași, Hunedoara și Bacău vor susține peste 2.500 de tineri cu vârste între 16 și 29 de ani, care nu au reușit să se integreze pe piața muncii din diverse motive (lipsa oportunităților de ocupare, lipsa competențelor cerute etc.) și care nu sunt cuprinși în programe de educație sau formare, să intre pe piața muncii.

Cele trei proiecte câștigate au o valoare totală de aprox. 9 milioane de euro, sunt finanțate prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), și vizează atragerea tinerilor către Serviciul Public de Ocupare (SPO) și includerea lor în programele de formare profesională, evaluarea competențelor, acordarea de sprijin pentru angajare sau pentru înființarea și finanțarea propriilor afaceri.
AJOFM Hunedoara, în parteneriat cu AJOFM Bihor și cu două companii private vor implementa la nivelul regiunilor Vest și Nord-Vest proiectul SICONET – Servicii Integrate, Calificare și Ocupare pentru Tinerii NEETs, prin care vor asigura măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă pentru 1.051 tineri NEETs șomeri cu vârsta între 16 – 29 ani, înregistrați la Serviciul Public de Ocupare.
Din cei 1.051 tineri identificați pentru a beneficia și de servicii de medierea Muncii, 896 vor fi incluși în programele de formare profesională, iar 469 vor fi sprijiniți să se angajeze, inclusiv prin activități de susținere a antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu. Practic, vor fi asigurate servicii de acompaniere la locul de muncă pentru 160 tineri din categoria greu și foarte greu ocupabili și va fi susținută înființarea a 14 firme ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru finanțare prin acordarea ajutorului de minimis în valoare de 25.000 de euro /afacere și crearea și ocuparea a 14 locuri de muncă.
Proiectul câștigat de AJOFM Hunedoara are valoarea de 3.999.425,19 euro și va fi implementat pe o perioadă de 24 de luni.
Inițiativele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) nu se opresc la cele menționate. În luna iulie 2021, ANOFM a depus la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (AMPOCU) un proiect care are ca scop integrarea tinerilor NEETs pe piața muncii, în valoare de aproximativ 236 milioane de lei, respectiv aproximativ 48 milioane de euro.
Acesta a fost deja validat, urmează publicarea ghidului solicitantului și deschiderea apelului de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și, ulterior, demersurile pentru contractare.
Proiectul va fi implementat în regiunile Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest Oltenia și Centru și urmărește creșterea oportunităților pentru încadrarea a 7.950 tineri NEETs cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, șomeri înregistrați la Serviciul Public de Ocupare (SPO).
În evidențele ANOFM, la finele lunii iulie a.c., erau înregistrate 37.577 persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani. Dintre acestea, 29.622 persoane au vârsta mai mică de 25 de ani.
Este considerat tânăr NEET persoana care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională.