Un caz grav de abuz petrecut la o şcoală hunedoreană a stat la baza legii prin care dascălii condamnaţi penal pentru anumite infracţiuni nu vor mai putea ocupa funcţii didactice, de conducere, de îndrumare.
Legea 184/2020 a intrat în vigoare iar profesorii sunt ţinuţi departe de elevi până la intervenirea reabilitării, amnistiei sau a graţierii.  Noua lege intrată în vigoare le interzice profesorilor condamnaţi pentru infracţiuni contra persoanei (ameninţări, loviri, vătămări corporale etc), infracţiuni intenţionate şi comise în împrejurări legate de exercitarea profesiei să mai predea. Iniţiatorii proiectului de lege au avut în vedere, printre altele, situaţia dintr-o şcoală hunedoreană, sau mai bine spus cazul dascălilor  hunedoreni condamnaţi în ”dosarul camerei de tortură”. Cazul a ajuns în atenţia opiniei publice în anul 2016, după ce mai mulţi elevi şi părinţii lor s-au plâns că minorii sunt abuzaţi de dascălii şi angajaţii unei şcoli generale din comuna Vaţa de Jos, ba chiar că în unitate era o aşa-zisă ”cameră de tortură”. Cazul a fost anchetat de autorităţi şi a ajuns pe rolul Judecătoriei Brad, iar fosta directoare a şcolii şi un profesor au primit condamnări la judecata pe fond.
”Proiectul a plecat de la cazuri concrete de abuz din partea  profesorilor şi tergiversări în justiţie. Cel mai mediatizat caz este abuzul profesorului de sport Maternik, din localitatea Sant (judeţul Bistriţa-Năsăud, n.red.), care de ani de zile agresează copii, fără ca justiţia să aibă o decizie şi o poziţie ferma în privinţa accesului său la activităţile didactice”, a explicat deputatul Cristina Iurisniti, unul dintre  iniţiatorii proiectului.
Maximilian Gânju