Populatia din Petrila si Petrosani Nord este în pericol de a rãmâne fãrã apã. Asta spun cei din conducerea Apa Serv Valea Jiului, care au sesizat joi Apele Române, cu privire la faptul cã seceta a scãzut debitul apelor de munte, iar microhidrocentralele amplasate pe acestea riscã sã opreascã alimentarea cu apã a oamenilor.

Potrivit directorului general, Costel Avram, firma italianã care produce acolo energie, dar si administratia din Petrila, care beneficiazã de o parte a energiei pentru iluminatul public, ar trebui sã intervinã urgent.  „Astãzi (n.r joi) suntem în situatia în care jumãtate din Petrila si Nordul Petrosaniului sã rãmânã  fãrã apã, din cauzã cã lipsa apei, acolo la microhidrocentralã, duce la  întreruperea curentului electric, lucru care face ca Taia sã  fie secatã complet si noi sã nu mai avem apã în statia de acolo. Câte  5 sau 6 ore neavând apã, închidem statia. Cei de la MHC trebuie sã reducã productia de energie, dar, din pãcate, pentru a maximiza profitul, ei preiau toatã apa. Dacã ar respecta contractul legea si avizele, nu ar fi probleme”, A SPUS Costel Avram, director general SC Apa Serv Valea Jiului. Costel Avram spune cã deja a restrictionat alimentarea cu apã în acele zone, pe timpul noptii si le cere celor din Petrila sã se implice.  „Astãzi facem adrese în scris la Primãria Petrila si Apele Române ca sã se ia mãsurile necesare. Primãria orasului Petrila trebuie sã ia mãsuri, cã aceastã microhidrocentralã este în parteneriat cu autoritatea localã si ei au energia electricã pentru iluminatul  public, gratuit”, a mai precizat directorul de la ape. Administratia localã a spus cã va face câteva verificãri pe Taia, pentru a stabili exact care sunt problemele generate de secetã. „Stiu cã existã o sesizare din partea directorului general al Apa Serv. Chiar joi dimineata a fost fãcutã si o sã verificãm”, a precizat Dorin Curtean, viceprimarul orasului Petrila.

Pe de altã parte, cei care lucreazã la instalatia de producere a energiei electrice de la Taia sunt de pãrere cã activitatea lor nu afecteazã cursul apelor, dar nu exclud posibilitatea de a colabora oricând cu cei de la Apa Serv pe acest subiect. „Debitul care intrã în captare este acelasi, pentru cã apa care vine din munte eu o turbinez si o evacuez cu vreo 500 de m înainte de captarea  de la Apa Serv, iar debitul de servitute, pe care trebuie sã îl lãsãm prin lege, este tot timpul cel necesar. Cele douã sunt exact apa care vin dine din munte. De fiecare datã, când am o problemã, pe cei de la Apa Serv îi anunt  primii. La noi totul este automatizat si dacã se opreste, eu sunt alarmat si îi sun pe ei ca sã îsi ia mãsuri de precautie, ca sã prevenim oprirea apei ”, sustine Daniel Panduru, electrician de întretinere al MHC Taia. Situatia este limitã si totul se întâmplã din cauza secetei. Pe restul cursurilor de apã, însã, nu sunt probleme de acest fel si Apa Serv spune cã gestioneazã fãrã  probleme alimentarea cu apã a populatiei.

Diana Mitrache