Prioritatea creditorilor: Îndestularea lor, nu reorganizarea CEH

Prioritatea creditorilor Complexului Energetic Hunedoara este îndestularea lor, prin recuperarea sumelor restante şi nu reorganizarea societăţii.
Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu grave probleme de ordin financiar. Societatea a intrat în insolvenţă în luna noiembrie a anului trecut. Ministerul Economiei acordă o atenţie sporită societăţii energetie. Astfel, Ministerul arată care sunt principalii factori care au dus la declanşarea procedurii insolvenţei, iar totodată, ministerul de resort arată că doar puţin peste 3% a fost îndeplinit planul de investiţii.
”Gradul de realizare a programului de investiţii aferent anului 2019 este de numai 3,07%, în principal din lipsa resurselor  financiare ale societăţii”, arată Ministerul Economiei, care mai subliniază că stocul de cărbune a scăzut  constant până în prezent, la un nivel foarte scăzut, fiind de maximum 1000 de tone.  Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă în luna noiembrie a anului  trecut. Din nota de informare se desprind următoarele aspect negative.
”Societatea se  confruntă în prezent cu probleme financiare deosebit de grave, fiind practice în incapacitate de plată, ci toate  consecinţele economice care decurg din această stare. În aceste condiţii, riscurile societăţii sunt legate în principal de posibilitatea reală de continuare a activităţii şi de iminenţa retragerii autorizaţiilor de funcţionare, ca urmare a faptului că nu au fost achiziţionate la termen certificatele de emisii de gaze cu effect de seră; S-a constatat o creştere importantă a pierderii în 2018 faţă de pierderea din 2017 şi o reducere relativă a acesteia în 2019 (la 6 luni); Cifră de afaceri netă a înregistrat o scădere importantă în 2018-2019; Plăţile restante înregistrate de societate sunt ridicate, cu sume importante la bugetul asigurărilor sociale, bugetele  fondurilor speciale, taxe şi impozite la bugetul de stat, taxe la bugetele locale şi  furnizori””, mai arată Ministerul Economiei. Ministerul mai notează că ”deschiderea procedurii generale a insolvenţei atrage consecinţa îngreunării aprobării de către comitetul  creditorilor a unui plan de reorganizare propus şi întemeiat pe  prevederile OUG nr. 60/2019, modificată şi completată prin Legea nr. 222/2019, deoarece prioritar  pentru creditori este îndestularea lor şi nu reorganizarea activităţii. Posibilitatea de implementare a unui astfel de plan va rămâne însă la latitudinea aprobării lui de către creditori, iar aprobarea  va fi condiţionată  de  existenţa unei resurse suficiente a societăţii intrate în lichidare care să satisfacă creanţele creditorilor. Având în vedere faptul că  soluţiile ce trebuie implementate pentru evitarea oricărui risc pot fi anticipate  organizatoric doar de către specialişti, este necesar ca planul de rerganizare să fie întocmit într-un termen cât mai scut, în scopul evitării oricărei situaţii generatoare de  consecinţe greu de contracarat”.
De altfel, de la un trimestru la altul, Complexul Energetic Hunedoara înregistrează noi datorii către bugetele de stat.
Cosmin BACIU

2 comentarii la „Prioritatea creditorilor: Îndestularea lor, nu reorganizarea CEH

 • 1 iulie 2020 la 22:44
  Permalink

  Reorganizarea CEH este o gluma de care rad si copii. Nicio activitate din CEH nu este profitabila. In orice tara normala aceasta societate ar fi fost inchisa de mult. In Romania evident ca lucrurile stau exact pe dos, ca de obicei.
  Asteptam, amuzati, alte solutii fantasmagorice pentru aceasta societate. Finalul nu poate fi decat unul singur fiind predictibil, insa cand se va intampla nu poate sti nimeni. Romania este tara tuturor posibilitatilor, nu America.

 • 2 iulie 2020 la 06:48
  Permalink

  Ttilul asta face trimitere la invrajbire si se vrea o scuza pentru conducerea jalnica a CNH. Cu ce sunt de vina creditorii care nu si-au incasat banii pentru marfa livrata ? Pana si la alimentara din colt iti da marfa pe caiet doar pana la pensia urmatoare . Nimic nu dureaza o vesnicie . E ca la restaurant , consumi…platesti . Cine mai crede ca CNH-ul mai poate fi salvat , ori e prost , ori e prost . Un ziar care se respecta nici n-ar publica asemenea enormitati…

Comentariile sunt închise.