Primul ajutor se învață de mic

Trebuie să știi să dai primul ajutor, indiferent de vârsta pe care o ai. Și asta încearcă să facă la Petroșani Crucea Roșie, acum când i-a mobilizat pe copii să se întreacă în cadrul unui concurs cu premii, pe teme legate de primul ajutor.

De multe ori, atunci când știi ce să faci într-o situație limită, gestul tău poate face diferența dintre viață și moarte. Asta învță, cu mic, cu mare, toți copiii care devin voluntari, sau cei care se întrec pe teme de prim-ajutor, alături de Crucea Roșie. Și un astfel de concurs a avut loc la finele săptămânii în Parcul Carol Schreter. „Organizăm un concurs, Micii sanitari, noi, cei de la Crucea Roșie, în parteneriat cu Școala nr 7 din localitate. A fost un proiect înscris în calendarul județean. Copiii au câteva reguli de bază, pe care trebuie să le știe, în ceea ce privește corpul omenesc, mai ales cei mici. Așa că vor fi întrebați despre acest lucru și ce conține o trusă sanitară, ori care este rolul unor instrumente din trusă, sau soluțiile ce le folosim. Iar cei mari au avut inclusiv proba practică, acolo unde trebuiau să acorde ajutorul la o plagă, o insolație, o înțepătură de albină, a spus Cristina Sîrbu, preșdinta Crucea Roșie Petroșani.

„Încercăm să îi aducem alături de noi de mici, să facă voluntariat și să învețe să ofere primul ajutor. Să învețe de la cei mari, ce înseamnă să oferi primul ajutor”, a completat și Felicia Vitan, reprezentanta Filialei Crucea Roșie Petroșani.

Primul ajutor contează, este motto-ul lor și la concurs s-au înscris toți, pentru a arăta ce știu, cât de bine știu să fie de ajutor și, desigur pentru premii. Fiecare a primit dulciuri, au fost și truse de  prim-ajutor, tricouri, diplome și medalii, dar, poate cel mai de preț cadou pe care și-l fac este să știe ce să facă în situații concrete, atunci când pot da o mână de ajutor.

 

Diana Mitrache