Prime pentru mineri și ceremonii dedicate Zilei Minerului

M inerii din Valea Jiului primesc adaosduri salariale, așa cum s-a stabilit în Contractul Colectiv de Muncă. Banii vin ca primă de Ziua Minerului și tot cu acest prilej au loc manifestări sportive și depuneri de coroane la monumentele închinate trudei minerilor din Valea Jiului.
6 august este Ziua Minerului și toți ortacii din Valea Jiului primesc prime de 200 de lei. Sunt primele de ziua meseriei, așa cum și energeticienii au primit luna trecut.
„În data de 5 vor fi încărcate cardurile, atât cu avansurile, cât și cu prima de Ziua Minerului, pentru personalul care își desfășoară activitatea pe partea mineiră. Energeticienii au primit prime de Ziua Energeticianului”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Dar minerii vor lua parte, la mină, sau în diverse locații, la ceremonii dedicate acestei zile, o zi în care sunt comemorați cei căzuți în grevele minerești, ori răpuși de moarte în
subteranele de aici.
Dar nu este doar o zi de comemorare, pentru că minerii actici iau parte la diverse întreceri sportive.
„Avem ceremonia tradițională de comemorare la Exploatarea minieră Lupeni, care va începe la ora 10,30. La Vulcan, departamentul de acolo, organizează, împreună cu primăria, atât comemorarea
victimelor de la mină, cât și pe stadionul de la Minerul Vulcan, finalele la fotbal ale minerilor de la Vulcan”, a mai spus Darius Cîmpean.
Ceremonii de depunere a coroanelor de flori au loc și la Petroșani în parcul Central Carol Schreter. Ziua minerului este marcată în fiecare an la 6 august, dată la care sunt comemoraţi minerii ucişi în timpul grevei de la Lupeni din august 1929. Totodată, sunt comemorate victimele numeroaselor accidente de muncă din minerit.
Diana Mitrache