Primarul Tiberiu Iacob Ridzi ar muta administraţia la casa studenţilor. Rectorul spune că o vrea el

O construcţie veche şi degradată a devenit brusc de interes local.
Pe de o pare, primarul Tiberiu Iacob Ridzi s-a gândit să o facă mall administrativ, iar pe de alta, rectorul Sorin Radu ar face-o totuşi un loc pentru studenţii săi, care nu prea mai au alternative.
„Din 1992 ministerul nu mai are fonduri şi nu este o prioritate această investiţie, având în vedere şi scăderea numărului de studenţi, iar cei de la Casa de Cultură a Studenţilor sunt de acord să o dea primăriei. Primăria nu are acum fonduri, dar vom cerere de finanţare pe CNI, aşa cum am mai făcut. Eu sper să o primim, şi pentru că adresabilitatea  către studenţi este asigurată acum de vechea clădire şi studenţilor nu le trebuie o clădire mai mare. Nu e necesar. Dar primează şi faptul că această clădire se află în centrul oraşului şi se degradează, pentru că cei de la casa studenţilor nu au bani să o păzească ”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

Clădirea ce ar fi trebuit să găzduiască Casa de Cultură a Studenţilor din Petroşani ar putea să devină locul în care oamenii din acest oraş să găsească toate serviciile publice locale. Ideea este a primarului Tiberiu Iacob Ridzi, care, la un deceniu şi jumătate de când aceasta doar stă şi se degradează, vrea să o  transforme. Dar, mai întâi, trebuie să o preia de la proprietarii ei. „Am trimis o adresă la Ministerul Tineretului şi Sportului pentru a prelua la primărie clădirea de la Casa de Cultură a Studenţilor, care este în construcţie din 1992 şi care, de 15 ani, nu a mai avut nicio intervenţie majoră în construirea ei. Noi o solicităm pentru primărie şi avem în intenţie să facem acolo un mall de servicii sociale”, mai afirmă acum primarul.
Populaţia din Petroşani ar urma să regăsească acolo serviciul de paşapoarte, cel de la care se eliberează actele de identitate. Taxele şi impozitele vor putea fi plăti acolo, sau se vor face  înmatriculări auto,  şi tot acolo am putea da de biroul Casei Naţionale de Sănătate, care acum este în Policlinica de la Petroşani, dar şi  poliţia locală.
Numai că despre această clădire a vorbit şi rectorul Universităţii, care, la rândul său, vrea să acceseze fonduri. „Din păcate, aparţine de Ministerul Tineretului şi Spotului şi am făcut demersuri, pe care vrem să le  continuăm, ca să poată fi  preluată de universitate.
După ce o preluăm, tot prin proiecte, estimăm să finalizăm construcţia, exterior şi interior şi să o facem funcţională, în cel mai scurt timp. Asta, dacă ni se transferă cu titlul gratuit, de la Ministerul Tineretului şi  Sportului, la Ministerul Educaţiei şi Cercetării”, a  precizat recent şi Prof univ dr habil Sorin Radu, rectorul Universităţii din Petroşani.  Minim 3 milioane de euro ar fi necesari pentru a reconstrui clădirea, una dintre cele mai emblematice din Petroşani, care a fost începută în anii comunismului şi niciodată nu a fost finalizată. Construcţia a primit rareori bani, pentru a fi măcar conservată, dar, în toţi aceşti ani s-a degradat continuu.  Ea are acum geamurile sparte, chiar dacă se află chiar în centrul municipiului Petroşani, în imediata vecinătate a Casei de cultură a studenţilor – o clădire veche şi prea mică, pentru un campus atât de mare. Dacă va fi preluată şi renovată, aceasta ar aduce un nou suflu vieţii studenţeşti, văduvită acum de inexistenţa unui spaţiu pentru concerte, ori expoziţii.
Rămâne de văzut cine o ia şi ce va face cu ea, că până una-alta, ea stă nefolosită şi degradată de prea mulţi ani.
Diana Mitrache