Primăriile somate să curețe apele din localități

A pele Române le-au dat ultimatum primăriilor din Valea Jiului ca să curețe zonele în care sunt adevărate depozite de deșeuri. De luni, începe verificarea muncii în teren și urmează avertismente și chiar amenzi.

Fiecare unitate administrativ teritorială din Valea Jiului are ape ce mereu sunt poluate de localnici. De altfel, responsabilii de la Apele Române știu exact și unde sunt zonele vulnerabile și le-au cerut edililor să curețe apele. Asta, pentru că urmează să fie verificați.
„Am avut, la finele anului trecut, o campanie. De luni, fiecare primărie care a primit sarcini să își curețe zonele în care am găsit deșeuri, va fi reverificată. Asta, ca să îi conștientizăm că e nevoie de intensificarea acțiunilor de curățare”, a spus Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic al Ape Jiu.
Mai mult, se așteaptă ca încălzirea vremii să influențeze topirea zăpezilor și acestea vor aduce la vale deșeurile aruncate pe albiile apelor în perioada scursă de la sărbători.
„La sfârșitul anului, foarte mulți cetățeni au strâns gunoaie și nu toți sunt educați ca să le arunce în zonele special amenajate și le aruncă pe cursurile de apă, pe maluri. Ne așteptăm ca vremea, imediat ce se încălzește, să topească zăpezile și iar să antreneze la vale gunoaie. Dar noi facem acțiuni regulate și cu caracter preventiv”, a mai spus Sorin Corici.
Aproape fiecare curs de apă din zona Văii Jiului este sufocat de deșeuri, toate venind pe firul apei, de la localnicii riverani. În Defileul Jiului ajug adevărate depozite și toate se opresc mai jos la Gorj, responabilii din acest județ fiind cei care au reclamat acest lucru an de an. Tocmai de aceea, primăriile au obligația de a curăța periodic cursurile de apă și de a asigura
igienizarea pâraielor.
Cât despre sancționarea poluatorilor, acest lucru nu poate fi făcut, decât ei sunt prinși în flagrant, ceea este aproape
imposibil.
Diana Mitrache