Primariile din Valea Jiului pierd proiecte

La intalnirea ce a avut loc la Lupeni, dintre primarii/reprezentanti ai localitatilor din Valea Jiului cu deputatul si liderul PSD, filiala judeteana Hunedoara, Laurentiu Nistor, s-a dezbatut o situatie ingrijoratoare, cu consecinte dezastruoase.

Este vorba de lipsa acuta de bani din cadrul primariilor care nu mai au fonduri nici de ajutoare sociale sau plata persoanelor cu handicap. Laturii sociale i se adauga o alta, cea a riscului major de pierdere proiectelor cu finantare guvernamentala sau europena care necesita, conform legii, o contributie de 10-20% din partea primariilor. Lipsa banilor cuveniti de la Guvern pot duce la pierderea acestor proiecte pentru care au fost multe zbateri, zeci de drumuri pentru completari dosare, avizari, licitatii etc. In acest sens s-a cerut sprijin si sefului PSD Hunedoara.

”Majoritatea primariilor s-au plans ca nu sunt bani nici pentru ajutoare sociale, ca bugetele sunt secatuite si mi-au cerut sa intervenim pentru deblocarea situatiei. O problema sunt fondurile europene, care pot fi pierdute pentru ca nu isi pot plati partea de contributie. Nici bancile nu le acorda credite in asemenea situatie. Am fost pus chiar eu in asemenea postutra, cand eram primar si a durat luni de zile pana am gasit o banca sa dea un credit. Asta si datorita bugetului redus cu 49% pe acest an comparativ cu anul trecut. E risc mare sa piarda proiectele. Eu le-am promis ca voi informa premierul in legatura cu aceasta stare de fapt grava” – a declarat, la Petrosani, Laurentiu Nistor.

Nistor a precizat ca situatia este generalizata la nivel de tara, lipsa de bani fiind acuta, dar diminuarea bugetului cu 49% nu poate fi scuza pentru pierderea finantarilor europene pe marginea carora s-a facut mare tevatura ca nu sunt absorbite. Cand e vorba de absorbtie aprobata si chiar parte consumata, primariile sunt lasate cu ochii in soare pentru ca guvernantii nu-si respecta promisiunile.

”E  risc mare sa piarda proiectele. Eu le-am promis ca voi informa premierul in legatura cu aceasta stare de fapt grava”- Laurentiu Nistor, deputat si presedinte PSD Hunedoara.

Ileana Firtulescu