Primarii au fost bine vãzuti la Bruxelles. Ce urmeazã?

Toti primarii din Valea Jiului au fost la Bruxelles, au demonstrat cã sunt uniti, au fost bine vãzuti acolo, iar acum ar urma sã demonstreze cã pot crea proiecte integrate.
E nevoie de acel ITI –  Investitie Teritorialã Integratã pentru cã altfel nimic nu va merge mai departe si o spune acum si primarul Tiberiu Iacob Ridzi, întors de la Bruxelles, optimist cã am fost vizibili, ca un grup unit.
„În perioada urmãtoare va avea loc o competitie între cele 41 de regiuni miniere din Europa, prin care platforma aceasta de discutii legate de zonele miniere în tranzitie, va  acorda, printr-un organism care se numeste START, asistentã tehnicã pentru  stabilirea prioritãtilor si a strategiilor ce urmeazã sã fie aplicate în aceste zone miniere ”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Primarul din Petrosani spune cã aceastã aplicatie trebuie depusã pânã la data de 20 septembrie, iar noutatea a fost cã primarii din Valea Jiului au fost primii ce au semnat un memorandum. Tot aici s-a desprins, asa cum era si firesc, solutia. „Solutia pentru VJ pentru perioada 2021 – 2027, este crearea unui ITI – Investitie Teritorialã Integratã, asa cum este în Delta Dunãrii, acesta fiind un avantaj în sensul în care vor putea sã depunã proiecte autoritãtile locale si IMM-urile, doar cele din Valea jiului, dar pe aceleasi reguli”, mai afirmã primarul de la Petrosani.  Pânã în luna octombrie trebuie sã fie depusã aplicatia  legatã de asistenta tehnicã pentru stabilirea strategiei si a proiectelor, însã, totul depinde acum si de Guvernul României,
„ Decizia este la Guvernul României si la Ministerul Fondurilor Europene. Ei iau decizia pentru crearea acestei zone.   E vorba despre o ADI -Asociatie de Dezvoltare Intracomunitarã pe Dezvoltare Urbanã si atunci vom putea sã vorbim pe aceiasi voce. Sã fim uniti si sã mergem nu într-o  competitie, ci într-o  complementaritate”, a mai precizat Iacob Ridzi.
Primarii trebuie si ei sã se punã de acord, sã scrie proiecte pe care sã cearã bani si sã facã zona  atractivã. Este un plan ambitios pentru care Comisia Europeanã e gata sã îsi dea girul si banii, iar pentru prima datã, Valea jiului a fost în prim planul atentiei europenilor, care discutã despre regiunile  carbonifere în tranzitie.
Diana Mitrache

2 comentarii la „Primarii au fost bine vãzuti la Bruxelles. Ce urmeazã?

  • 23 iulie 2019 la 06:06
    Permalink

    Io pe ile il vad cam….prost !

  • 23 iulie 2019 la 10:16
    Permalink

    trebuie sa treaca pe energie eoliana,panouri solare si sa inchida minele ,dar asta nu spun

Comentariile sunt închise.