Primarii au dezbãtut situatia alocãrilor fondurilor europene pentru perioada 2021-2027. Reuniunea Comitetului Director al Asociatiei Municipiilor din România a avut loc la Sibiu.
În cadrul dezbaterilor au fost abordate îndeosebi problemele legate de modul de accesare a fondurilor europene si perspectivele de îmbunãtãtire a absorbtiei acestora în perioada 2014-2020. De asemenea, modalitãtile de optimizare a prevederilor de accesare a acestor fonduri în perioada 2021-2027.
“Mã aflu la Sibiu unde are loc sedinta Comitetului Director al Asociatiei Municipiilor din România. În cadrul întâlnirii se poartã discutii despre gestionarea alocãrilor nationale pentru dezvoltarea zonelor urbane pentru cadrul financiar 2014-2020 si perspectivele cadrului financiar 2021-2027. Totodatã, va avea loc si o informare despre bugetul de stat pentru anul 2020.
La sedintã participã si reprezentanti ai Bãncii Mondiale”,  a spus, vineri,Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
În fata reprezentantilor MFE primarii de municipii au subliniat cã existã numeroase disfunctii în cadrul POR, provenind în mod deosebit din birocratizarea excesivã, care în viitorul exercitiu financiar va trebui sã fie diminuatã semnificativ, dar si din interpretãri date diverselor decizii de la nivel national, respectiv acceptarea la un moment dat a unui procent de supra-contractare de 200% si renuntarea apoi, si impunerea unui procent de 100%, în conditiile în care multe municipii deja au realizat proiectele respective.
S-a subliniat de asemenea, necesitatea flexibilizãrii în viitorul exercitiu financiar a modalitãtilor / domeniilor / procedurilor de finantare, precum si necesitatea unor domenii directionate cãtre municipiile neresedintã de judet si orasele României, tinând cont de specificul acestora.
Toti primarii de municipii au remarcat necesitatea abordãrii cu cea mai mare seriozitate a modalitãtilor de accesare a fondurilor europene, insistând pe nevoia unei mai mari descentralizãri si debirocratizãri, astfel încât aceste fonduri sã rãspundã nevoilor reale ale societãtii românesti în aceastã etapã.
Urmãtoarele subiecte pe ordinea de zi au fost: Bugetul de stat pe anul 2020, finantarea autoritãtilor publice locale si demersurile efectuate de AMR, subliniindu-se importanta elaborãrii si aprobãrii Bugetului pânã la sfârsitul anului 2019, precum si mentionarea în Legea 273 / 2006, Legea Finantelor Publice Locale si / sau în Codul Finantelor publice Locale, aflat în elaborare, a cotelor din IV ce se aloca direct APL, respectiv 60%.
“Este esential sã avem trecute în Legea Finantelor Publice Locale, cotele de 60 % din IVG, alocate APL-urilor si în vigoare pentru anul 2019. Altfel, este necesarã adoptarea Legii Bugetului de Stat pe anul 2020, pânã la finalul anului în curs. În caz contrar, APL-urile risca sã rãmânã pe alocarea de 41,75 % cotã din impozitul pe venitul global, lucru ce va îngreuna functionarea administratiei publice locale cu impact asupra activitãtii curente, cât si a investitiilor necesare pentru dezvoltarea fiecãrei localitãti.”
Au fost prezentate demersurile AMR în aceastã directie, demersuri menite sã asigure un anumit nivel de stabilitate, lipsa predictibilitãtii generând o finantare foarte dificilã si costisitoare din partea bãncilor. La reuniune au participat primarii municipiilor din tarã, reprezentati ai Bãncii Mondiale, reprezentanti ai organismelor financiare europene si secretari de stat din Ministerul de Finante.
Cosmin BACIU