M ai multe primării din județul nostru au fost amendate de Garda de Mediu, pentru depozite neconforme de gunoi. Nu colectăm selectiv, iar astfel de depozite sunt în fiecare oraș. Așa că inspectorii de la Garda de Mediu cer sprijin și de la Poliția locală, care are atribuții în acest domeniu.

Nu mai puțin de 193 de mii de lei au fost amenzile date de inspectorii de la Grada de Mediu, la primării, societăți comerciale și diverse firme care taie lemne, ori chiar pescari, pentru că nu depozitează corect deșeurile, dar nici nu le selectează, așa încât ajung la depozitul de la Bârcea Mare nesortate. „S-au dat sancțiuni pentru depozite neconforme, în locuri neamenajate, chiar dacă au fost depozitări temporare și astfel s-a pus accentul pe operatorii de salubritate care trebuie să acționeze, împreună cu primăriile pentru rezolvarea acestor proble­me. Mai multe primării au fost sancționate și pe linia declarațiilor la fonduil de mediu, cu privire la cantitățile de deșeuri colectate. Ne aflăm la o rată foarte mică de colectare în județul nostru. Targetul României pentru 2022 este de 60% din deșeuri să fie selectate, ori noi suntem la puțin peste 30%. Iar mai mult, rata de reciclare este de doar 5%”, a declarat Dorel Bretean, șeful Gărzii de mediu Hunedoara.
Spre exemplu, la controalele ce au avut loc între 1 aprilie și 30 iunie, în fiecare oraș s-au găsit deficiențe în depozitarea gunoaielor, așa că inspectorii de la garda de mediu fac apel și către polițiștii locali.
„Am vizitat Valea Jiului dintr-o parte în alta și am găsit peste tot proble­me. Nu e neapărat vina primăriilor, dar edilii sunt cei care gestionează toate arealele din administrare, așa că trebuie să se implice mai mult. Ne așteptăm și din partea Poliției Locale din orașe să acționeze conform legii, pentru că au aceleași atribuții ca și Garda de Mediu, pe linie de protecție a mediului, iar amenzile sunt mai mici”, mai spune șeful Gărzii de Mediu din Hunedoara.
În zona Văii Jiului există o platformă de selectare a deșeurilor, dar puțini sunt cei care selectează din gospodării gunoaiele. În schimb, depozite de deșeuri pot fi observate peste tot, inclusiv pe malul apelor, ori în zonele de la periferii și chiar pe foste gropi,
teoretic închise.

C e a găsit Garda de Mediu?
În cadrul inspecţiilor neplanificate au fost efectuate un număr de 158 controale după cum urmează:
– 16 controale în urma autosesizării;
– 10 controale de verificare a respectării condiţiilor din actele de reglementare;
– 29 controale efectuate în urma sesizărilor;
– 60 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu;
– 38 controale cu alte autorităţi, conform protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judeţean.
– 5 controale pentru verificarea realizarilor masurilor impuse anterior;
Principalele neconformităţi constatate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost:
– nerespectarea prevederilor autorizaţiei/autorizatiei integrate de mediu/ acordului de mediu;
– gestionarea necores­punzatoare a deșeurilor deținute sau generate în urma desfășurării activității;
– lipsa evidenței gestiunii deșeurilor conform prevederilor HG nr. 856/2002;
– depozitarea pe sol a VSU (vehicule scoase din uz);
– neluarea măsurilor pentru limitarea emisiilor fugitive.
În urma acestor controale, au fost aplicate 40 sancţiuni contravenţionale principale, respectiv 11 avertismente și 30 amenzi (cele mai mari au avut valori cuprinse între 10.000 lei și 15.000 lei), în valoare totală de 193.000 lei.
Diana Mitrache