Primãria Petrosani renuntã la parteneriatul cu asociatia care se ocupa de maidanezi

 

Autoritãtile locale sustin cã Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã “Serviciul judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân” nu si-a respectat obligatiile contractuale, acesta fiind motivul denuntãrii contractului.
De altfel, problemele asociatiei au pornit în momentul în care Curtea de Conturi a  stabilit cã activitatea nu mai poate fi sustinutã de Consiliul Judetean Hunedoara.
„Având în vedere faptul cã asociatia nu a mai respectat obligatiile prevãzute în contractul de delegare a gestiunii si adãpostul pentru  animale fãrã stãpân din str. Mihai Eminescu a fost închis, propun Consiliului Local al municipiului Petrosani retragerea UAT Petrosani din Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã “Serviciul judetean pentru ocrotirea animalelor fãrã stãpân””, aratã documentele Consiliului Local Petrosani.
Curtea de Conturi a constatat cã CJ Hunedoara a finantat ilegal asociatia care se ocupã de maindanezi. În ceea ce priveste activitatea centrului care se ocupã de câinii  maidanezi, prejudiciul este de 4.416.000 lei. Oficialii judeteni  declarau cã s-au fãcut afaceri de milioane de lire sterline de pe urma maidanezilor.
”Consiliul Judetean Hunedoara a fost singurul din România care  s-a asociat cu unitãtile administrative din judet pentru a face acea asociatie, acel ADI, pentru a  rezolva problema cu câinii. Din pãcate, iubitorii de animale, cu ghilimelele de rigoare, au fãcut o sesizare la Curtea de Conturi, care a venit într-un control si a spus cã noi nu mai putem finanta. În aceste conditii, noi am oprit finantarea. Fãrã finantarea CJ Hunedoara, care era undeva la 85% din totalul cheltuielilor, ADI nu mai poate functiona. Am încercat, dupã iesirea Consiliului Judetean, sã se  întâlneascã primarii, dar interesul a fost foarte scãzut, iar astãzi suntem în situatia în care câinii au apãrut din nou pe strãzi. Undeva în zona Bradului niste oi au fost mâncare de câinii vagabonzi, la Cãlan au mâncat niste gãini. Dar pe mine m-a mirat un lucru. Cineva spune cã în primele 9 luni ale anului 2019, din judetul Hunedoara au plecat spre Anglia si alte tãri nordice în jur de 11.500 de câini, care au fost vânduti cu cel putin 300 de lire  exemplarul. Dacã este asa, trebuie ca institutiile sã îsi facã treaba.  Se pare cã oamenii care au fãcut acea sesizare se regãsesc si în unele institutii ale statului care aveau si obligatia de a face front comun cu acest ADI pentru rezolvarea acestei probleme”, a declarat administratorul public al judetului Hunedoara, Costel Avram.
Prefectura Hunedoara, împreunã cu reprezentantii CJ Hunedoara au convocat Comitetul pentru situatii de urgentã, unde s-a  discutat despre aceastã problemã. Prefectul a  fãcut o adresã cãtre toate UAT-urile, care, conform legilor în vigoare, sunt obligate ca în 60 de zile sã constituie servicii pentru a rezolva problema câinilor fãrã stãpân.
Cosmin BACIU