Primãria Petrosani a cerut jumãtate de milion de euro pentru Parâng

Administratia localã din Petrosani sperã la cel putin jumãtate de milion de euro, sumã care ajunge pentru finalizarea unei pãrti a investitiei si pentru care se asteaptã finantare de patru ani de zile.

Mai multe obiective turistice printre care Parâng – Petrosani ori Straja – Lupeni vor primi finantare, odatã cu deblocarea sumei de 43 de milioane lei de cãtre Guvern.  Executivul a aprobat HG nr. 120/2010 privind Lista cu programele si proiectele de investitii în turism si a surselor de finantare a documentatiilor tehnice si a lucrãrilor de executie a programelor si obiectivelor de investitii în turism, precum si pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate. Prin acest document se faciliteazã finantarea unor proiecte de investitii în turism precum si finalizarea obiectivelor de investitii aflate în derulare si a cãror finantare a fost întreruptã dupã anul 2013, se aratã într-un comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri.

„Pânã la finalul anului 2016, prin deblocarea a 43 de milioane lei se vor putea finaliza câteva proiecte majore de investitii în infrastructura turisticã. Vom acorda prioritate proiectelor aflate într-un stadiu avansat de executare, 80-90% si mã refer, de exemplu, la obiectivele turistice situate în localitãtile Borsec, Govora, Voineasa si la domeniile schiabile din Câmpulung Moldovenesc, Petrosani si Lupeni (Straja)”, a spus ministrul Economiei, Costin Borc.

În realitate, proiectul din Parâng are nevoie de o sumã mult mai mare pentru a fi finalizat, iar edilii din Petrosani sperã ca ANT sã aloce mãcar suma cerutã pentru finalizarea unor lucrãri conservate.

”Eu am vorbit sãptãmâna trecutã cu directorul de la ANT, spunea cã s-ar putea sã primim ceva. A venit la noi, a si vãzut ce s-a fãcut si stie ce ne-ar trebui nouã. Avem o solicitare mai veche si sper cã ne-a prins si pe noi. (…) Am cerut 500 de mii de euro, nu puteam sã cerem mai mult pentru cã degeaba cerem. Si asa de patru ani de zile cerem acesti bani, atât ne trebuie sã terminãm si cu statia de pompe”, a declarat Marian Popescu, director Primãria Petrosani. Proiectul “Dezvoltarea domeniului schiabil Parâng” are o valoare de circa 68 de milioane de euro si presupune pe lângã construirea unei telegondole cu o lungime de peste 8 kilometri si amenajarea mai multor pârtii de schi, în lungime de aproximativ 30 kilometri. Acestea ar urma sã fie deservite de sapte telescaune, sistem ticketing, cãi de acces, tunuri de zãpadã artificialã, realizarea unui lac de acumulare, a unui centru de servicii turistice, spatii de alimentatie publicã si de cazare.

Maximilian Gânju