Prima alarmã, una aerianã

Sirenele au sunat, din nou, în cea de a doua zi de miercuri a acestui an, iar specialistii spun cã a fost o alarmã aerianã.
Ultima alarmare a populatiei a avut loc în data de 5 decembrie 2018, când specialistii ISU au pornit sirenele cu sunetul specific prealarmãrii aeriene.
De aceastã datã, alarma aerianã a sunat la ora 10.20 si, potrivit protocolului, sirenele au emis din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauzã de 4 secunde între ele;. Astfel de exercitii încearcã, potrivit specialistilor, sã obisnuiascã populatia cu sunetele specifice fiecãrei grupe de alarme, asa încât oamenii sã stie ce se întâmplã, dar au si scopul de a verifica sistemele din fiecare oras.  Potrivit protocolului, alarma la dezastre – se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauzã de 10 secunde între ele; Prealarma aerianã – se compune din 3 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauzã de 12 secunde între ele; Încetarea alarmei – se compune dintr-un sunet continuu, de aceeasi intensitate, cu durata de 2 minute. La finalul fiecãrui exercitiu, rezultatele verificãrilor vor fi centralizate la nivel judetean si vor face obiectul unor analize în cadrul comitetelor judetene pentru situatii de urgentã, în vederea îmbunãtãtirii modului de alarmare a populatiei în situatii de protectie civilã.
Diana Mitrache