Î n premieră națională absolută, la Institutul de cercetare-dezvoltare INSEMEX de la Petroșani a fost adus un container în care vor fi dezamorsate proiectilele ce se găsesc mereu și care provin din război.

Este un eveniment inedit, iar la experimentul de verificare au venit, pe lângă experții în explozivi de la Petroșani și cei de la ISU București, pentru că acest container, după ce va fi dimensionat, va fi unul mobil, care va merge acolo unde este nevoie.
Periodic, tone de muniții neexplodate, cu precădere din cel de Al Doilea Război Mondial, trebuie distruse, iar fiecare în zona în care acestea sunt identificate, găsește câte o soluție. Acest container adus acum la INCD
INSEMEX, în poligonul de încercare, va fi supus acum unor proceduri, pentru a i se stabili rezistența și, mai apoi,va merge în locurile în care trebuie dezamorsată muniția.
Primele încercări au avut loc acum și efectele imediate au fost studiate cu toate dispozitivele necesare, așa încât să se știe exact cum se comportă la diverse încărcături. „Am făcut un experiment interesant, el fiind parte a unui proiect ce îl avem, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Este defapt un proiect de punere la punct a unui container pirotehnic folosit la asanarea zonelor în care se găsește muniție de război. Sarcina noastă a fost să facem niște încercări și să confirmăm rezistența containerului, la detonarea unei încărcături de exploziv, iar prima detonare s-a făcut cu 1,3 kg de trotil și s-a văzut efectul: containerul a rezistat, deci este în parametrii buni”, a spus ing Robert Laszlo, șef Departament Securittea Explozivilor și Articolelor Pirotehnice.

Anual, cei de la ISU intervin în peste 2.000 de cazuri de asanarea muniției neexplodate, pentru că peste 20.000 de elemente de muniție sunt găsite în fiecare an pe teritoriul țării noastre. „În cadrul misiunilor noastre pirotehnice de asanare a teritoriului de muniție rămasă neexplodată, avem diverse tipuri de proiectile, utilizate în Primul și cel de al Doilea Război Mondial, cu diferite capacități și proprietăți. Ele se găsesc, de regulă, în zonele extra-urbane sau rurale în cantități destul de mare, că au fost depozite și de 600 de proiectile, iar acest container va fi dus la locul unde le descoperim, ca mai apoi să le distrugem pe loc. Un astfel de container este dimensionat pentru încărcături ce pot ajunge și la 50 de kilograme, echivalent TNT și ne va ajuta pentru a respecta toate măsurile de siguranță cu astfel de tipuri de muniție”, a precizat și Locotenent Colonel Ștefan Ușurelu, șeful Serviciului de Asanare Pirotehnică din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Până acum, procedurile erau mult mai greoaie, pentru că muniția descoperită trebuia depozitată într-un loc sigur, de unde, în timp, era dusă în locurile în care se distruge. „Este o premieră în România. Astfel de tipuri de containere sunt utilizate și de alte armate europene. Am împrumutat conceptul și îl utilizăm pentru nevoile noastre. La nivel național, anual avem cam 2.000 de intervenții și media, pe intervenție, este de 20 – 25 de mii de elemente de muniție, fără cartușe. Este o problematică activă pentru care dimensionăm acum containerul”, a mai adăugat locotenent colonelul Ștefan Ușurelu, iar inginerul Robert Laszlo a vorbit tot despre o premieră și pentru institutul de cercetare de la Petroșani: „Pentru noi este, desigur o premieră. IGSU a făcut acest pas pentru dotarea personalului, însă, sigur, experiența poate fi extinsă spre zona civilă, la unitățile miniere, la firmele specializate ce execută lucrări de împușcare, în zone izolate, unde, păstrarea materialelor explozive este o problemă, neavând un depozit în apropiere”, a spus ing. Robert Laszlo.
Specialiștii de la INSEMEX Petroșani au făcut zeci de experimente pe acest continer în poligonul aflata în zona Maleia, din Valea Jiului și, de fiecare dată, în funcție de cantitatea de exploziv și efectele acestuia, s-au mai ajustat anumiți parametri pentru container. Totul a fost filmat frame cu frame de experți, care vor ști exact cum se comportă containerul, în funcție de substanța pe care urmează să o detoneze, așa încât personalul care face acest procedeu să fie absolut în siguranță.
Diana Mitrache