Pregãtiri la Mina Petrila pentru investitori

Mina Petrila a fost închisã, mai sunt doar lucrãri de ecologizare, însã, edilii acestui oras pregãtesc spatiul pentru viitoarele investitii.  De fapt, s-a pus mereu problema cã, dacã ar veni investitori, nu au spatii  suficient de mari, iar pe fostul perimetru minier s-ar preta orice investitie ce necesitã instalarea de hale industriale. Tocmai de aceea, investitiile de acum duc spre acest loc toate utilitãtile.
„Anul acesta am fãcut o asociere, împreunã cu  cei de la Consiliul Judetean Hunedoara si Apa Serv  pentru a aduce reteaua de  alimentare cu apã si canalizarea pânã în zona podului ce trece peste Jiu. Canalizarea va asigura tot perimetrul fostei mine Petrila si, prin asta, toti cei care ar urma sã vinã aici pe acest platou vor avea asigurate toate utilitãtile. Avem gazul metan, acum ducem apa si canalizarea si avem si un transformator electric, rãmas de la fosta minã, cu o putere instalatã de 1.000 MWatt-i si oricine vine în aceastã zonã poate sã se branseze la toate utilitãtile”, a spus Vasilicã Jurca, primarul orasului Petrila.
Aproximativ 1,6 milioane de lei costã acum clãdirile din interiorul fostului perimetru minier, pe care Societatea de Închideri de Mine ar urma sã le vândã primãriei. Institutia, însã, nu are acesti bani si acum se fac demersuri pentru ca toti edilii sã spunã în ce mãsurã vor putea atrage  fonduri.
„Încã nu am preluat totul. Suntem în procedurã. Cei de la Societatea de Închideri au fãcut evaluarea terenurilor si a clãdirilor si urmeazã sã  stabilim în Consiliul Local ce solutii vom gãsi pentru cumpãrarea lor. Am putea chiar sã solicitãm la Guvern un sprijin financiar, sã le  plãtim cãtre societate si apoi  sã le preluãm”, a mai spus primarul din Petrila.
Vineri, 30 octombrie 2015, la ora 10,00 a fost scos ultimul vagonet de huilã de la mina Petrila. Amplasamentul nu va mai servi niciodatã ca exploatare de huilã, iar edilii sperã sã redreseze zona, prin  evenimente culturale. Nu este lipsitã de interes nici ideea potrivit cãreia unele clãdiri ar putea deveni chiar sediul primãriei, pentru a duce  într-un singur loc toate  societãtile si serviciile aflate în subordinea Consiliului Local si al  Primãriei din Petrila. Toate, însã, depind de banii pe care ar urma primãria sã îi gãseascã pentru a cumpãra aceste clãdiri.
Diana Mitrache

4 comentarii la „Pregãtiri la Mina Petrila pentru investitori

 • 17 octombrie 2018 la 09:01
  Permalink

  stau gramada la intrarea pe defileu…..

 • 17 octombrie 2018 la 11:16
  Permalink

  mai trebe si voua sa va placa munca….s-a cam dus vorba prin tara ca nu prea va place …cu visul vostru „mineritul ” veti prospera de numa in urmatoarea perioada….tinand cont ca ati primit de-a lungul timpului o gramada de avantaje pe care alte categorii si alte zone din tara nu le-au primit ( locuinte gratuite ,pensionari anticipate ,salarii prime ,bilete de tratament ,ajutoare de stat ) ….in firme private „e mai grele asemenea avantaje „…..si daca ar aparea maine dimineata la ora 8 un angajator mare in zona care v-ar oferi un salariu mediu ….tot nu v-ati inghesui sa munciti …e cunoscuta gandirea voastra in toata tara ….odata modificata legea ajutorului social si odata disparute minele …poate va trece prin cap sa va mai si angajati nu sa consumati aerul de pomana prin birturi.

 • 17 octombrie 2018 la 11:39
  Permalink

  minele vor disparea cand u e nu va mai da bani in acest sector,pana atunci tarii cat mai mult carbune…..

 • 17 octombrie 2018 la 12:02
  Permalink

  baga mare la mina …daca atat te duce mintea

Comentariile sunt închise.