Una dintre cele mai mari statiuni de schi din sud estul Europei, cum se urmareste sa ajunga Parangul, va avea de toate mai putin un serviciu de salvatori montani care sa faca fata numarului de turisti.

In prezent Serviciul Salvamont Petrosani, pentru turistii aflati in plin sezon la schi in Parang, ar mai avea nevoie de cel putin patru salvatori. Factorii locali care administreaza statiunea montana din Parang sunt de acord cu solicitarea si chiar dispusi sa faca angajari. Se izbesc insa de ordonanta guvernamentala care a blocat orice angajare de personal in administratia publica locala.

Timpul deja este pierdut pentru ca un salvamontist are nevoie de circa doi sau trei ani de pregatire pentru a putea fi apt de misiuni de salvare. In conditiile in care Statiunea Parang va fi modernizata cu partii noi, instalatii de transport pe cablu sau restaurante de lux, iar schiorii vor da navala, un Salvamont gata sa acopere necesitatile este extrem de important. „Legea nu da voie la angajari. Noi am vrea, primarul ar vrea, toata lumea ar vrea sa angajeze. La situatia de acum avem nevoie de inca patru oameni si pregatirea unui salvator dureaza si trei ani.

Ar fi trebuit de anul trecut sa fie angajati pentru a fi pregatiti cand se finalizeaza proiectul de modernizare din Parang. Ca voluntar tot legea nu te lasa sa-i oferi nimic. Omul vine si intreaba ce primeste pentru serviciu,  dar daca nu este angajat nu-i putem da nici macar echipamentul necesar”, declara seful Salvamont Petrosani, Dumitru Barlida.

Deja in statiunea turistica de deasupra Petrosaniului numarul schiorilor care ajung in sezon creste, anul trecut fiind inregistrati intr-un week-end circa 6000 de turisti. Numarul este un record absolut pentru statiune.

Maximilian Ganju