Gimnastica a fost mereu unul dintre sporturile care s-a bucurat dintotdeauna de o atentie deosebitã la C.S.S.P., poate, sentimental, si pentru faptul cã cel care avea aceastã specialitate, Eugen Peterffy, a fost vreme de 16 ani directorul acestei unitãti scolare sportive.

Dacã profesorul Petru Mara a fost deschizãtor de drum, un fapt important s-a întâmplat în toamna anului 1963, când au poposit în Valea Jiului, sotii Bela si Marta Karoly, ajunsi la Vulcan prin repartitie guvernamentalã. Profesoara Marta Karoly, un model de corectitudine si severitate a pregãtit o vreme echipa de handbal bãieti de la liceul din Vulcan, în timp ce Bela Karoly a încercat sã încropeascã o echipã de gimnasticã fete, dar eforturile sale nu au gãsit ecoul necesar demersului sãu. Sotia sa, Marta Karoly va primi câteva ore la sectia de gimnasticã a scolii Sportive Petrosani, dar cei doi îsi doresc mai mult.

17-0

Astfel ei pãrãsesc Valea Jiului în 1967, reusind sã punã pe picioare o scoalã nationalã de gimnasticã la Onesti, reusind sã ducã pe cele mai înalte culmi ale performantei – Camp. European în Norvegia 1975, Jocurile Olimpice de la Montreal 1976 – gimnastica româneascã, cu acel vârf de lance numit Nadia Comãneci. Plecat din Valea Jiului, Bela Karoly ajunge în câtiva ani o personalitate mondialã în domeniul gimnasticii.

Un prim „produs de marcã” al gimnasticii Scolii Sportive de Elevi Petrosani este Florentina Nicoarã, „divele” pe bârnã sau sol fiind Dorina Boiangiu, Maria Kotro, Elena Delioran, Monica Câmpeanu, Florica Urs sau Elisabeta Urmantzi, la nivelul anilor `60-`70.

17-1

17-2

Deceniul 1970-80 va fi marcat de rezultatele sportivelor Luminita Cazan, Cristina Munteanu, Ingrid Hoffman sau Dacia Cerchez.

Dupã anul 1976 o serie de profesori si antrenori au contribuit la ridicarea stachetei la sectia de gimnasticã, amintindu-i aici pe Eugen Peterffy, Cristian Enoiu, Stefan Hrib, Geta Stoica, Sorin Tolteanu, Liliana Dumitrescu, familia Boboc, Dorina Budicã, Iuliana Piscoi, Elena Becze. Ei au dat imboldul necesar ce a dus ulterior si la crearea gimnasticii aerobice, apãrutã în anul 1996.

De altfel, sectia prinde un avânt deosebit dupã anul 1990, an în care gimnastica sportivã, sub conducerea prof. Iuliana Piscoi, obtine un loc 7 la Camp. National pe echipe si un loc 8 pentru sportiva Ana Maria Stroia la faza pe zonã de la Deva. Va fi o perioadã, 1991-92, fãrã obiective de performantã, ci mai mult de promovare pentru Liceul de gimnasticã de la Deva, totusi, trebuie subliniate douã locuri 7 si 8 la concursuri nationale de profil (1991) si locurile 9 si 12 pe echipe la conc. national al CSSP-urilor respectiv Camp. National copii (1992).

Anul 1993 aduce un loc 7 pe echipe, iar la Camp. National de la Onesti, Luminita Gheorghies obtine locul 3 la sanitar si locul 6 la bârnã, iar Ana Cioclei, locul 6 la bârnã locul 7 la individuale.

În anii 1994-1995 cresc prezentele în concursuri si festivaluri de gimnasticã sportivã, o mare satisfactie a prof. Iuliana Piscoi fiind promovarea sportivei Cristina Carauleanu în cl. I la Deva. De altfel, în urmãtorii ani, 1996-1999, profesoarele Iuliana Piscoi si Dorina Budicã vor contribui enorm la formarea unei noi generatii de sportivi, apãrând alte nume – Roxana Becheanu, Anca Baciu, Bogdan Stoica, Loredana Durbacã, Gabriela Hyaradi, care vor avea mereu clasãri superioare pe tabloul concursurilor nationale.

Anul 2000 va fi anul Roxanei Becheanu, cu prezente excelente în numeroase finale nationale, apoi în anul 2001, sportiva Anamaria Neacsu va fi promovatã la scoala de la Deva. Rezultatele bune din aceastã perioadã vor fi încununate în anul 2003 de promovarea a numerosi sportivi la CSS Cetate Deva: Artemis Iclãnzan, Monica Baciu, Corina Timofte, Adina Dincã, Adela Cimpoi, Luiza Zamfirache.

Se înmultesc si locurile 1, la Cupa Sperantelor, Cupa CSS Petrosani sau Cupa Mãrtisor de la Deva. Exodul spre CSS Cetate Deva, rod al muncii antrenoarelor de la CSSP, continuã si în anul 2004, când vor fi promovati sportivii Raluca Haidu, Andreea Tufa, Cerasela Bãditã, Bianca Ancuta. Excelentã performanta prof. Dorina Budicã în anul 2005, la Cupa Mãrtisor (Deva), cu un loc 1 ansamblu, la cl. I si locurile 1-5 la sol.

GENU TUTU