Poveștile sportului / ”Am primit primă de la Jiul să-i batem pe Progresul

G avrilă, Pele ”Balint (58 ani), a jucat la Steaua București între anii 1980 – 1990. Recent, într-un dialog cu Marius Lăcătuș, postat pe internet, acesta povestește:
”Mi-aduc aminte, în 81, abia debutasem la Steaua, am câștigat vreo zece mii de lei. De fapt, la meciul de debut, pe 7 iunie 1981, urma să primesc o primă de 1000 de lei de la Jiul Petroșani, să-i batem, pe Progresul București, cu care minerii se luptau să evite retrogradarea. Oau, m-am bucurat enorm de acești bani, i-am luat, bătuserăm Progresul cu 1-0!”, povestește după 40 de ani Gabi Balint.
Cercetând arhivele, am constatat că așa este. Era, în etapa a 30-a, cu patru etape înainte, de finalul campionatului. Între Jiul (locul 12) și Progresul (locul 15) era doar un punct diferență. Retrogradau locurile 16, 17 și 18. Jiul se bătea cu ASA Tg. Mureș, Progresul și Politehnica Iași la retrogradare, ultimele două clasate, FC Baia Mare și FCM Galați fiind ca și ”căzute”. În acea etapă despre care povestește Gabi Balint, într-adevăr, Steaua a bătut la Progresul cu 1-0 (gol Ion Gheorghe), Jiul reușise un 0-0 la ”Poli” Timișoara. Până la urmă, au scăpat și Jiul și Progresul București, retrogradând Politehnica Iași, FC Baia Mare și FCM Galați.