Să știi cum se curăță apa pe care noi o folosim la robinet, să știi legendele locului și modul cum ele se îmbină cu prezentul, sunt doar două obiective ale elevilor din Petrila, care, an de an, au colaborat cu Apa Serv. Și acum, chiar dacă e vacanță, copiii au fost chemați să picteze un zid pe care orice trecător îl va vedea din DN 66 A, în zona Iscroni.

Elevii de la cercul de pictură al lui Radu Chința sunt tinerii care, an de an, pictează pe pânze, pe sticle, iar acum pe un zid uriaș, idei despre ce știu ei despre importanța apei. Cum ajunge ea să fie epurată, deci curățată, au aflat aici de la managerul SC Apa Serv Cristian Ionică, cel care a făcut un prim tur al instalațiilor ce epurează apa uzată. „Dacă primele 3 ediții le-am făcut la stația de tratare de la Jieț, a patra o facem la stația de epurare, unde aș vrea să înțelegem și importanța tratării apei menajere, care este la fel de esențială, ca apa potabilă. Vă spun asta, pentru că ea trebuie să îndeplinească niște caracteristici foarte stricte, aceleași cu apa din toate țările UE. Ați văzut aici echipamente ce pot fi văzute oriunde în lume, iar dacă nu aveam noi fondurile europene, nu prea existau șanse să avem așa parametrii la apa epurată. Aici am spus eu o poveste a locului, dar din punct de vedere tehnic, dar vom afla și una din punct de vedere artistic”, a spus Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
Iar legenda, cu Jiul și copiii lui a spus-o scriitoarea Elisabeta Bogățan, cea care a explicat și denumirea de Dănuțoni și care i-a făcut pe copii să priceapă că stația de aici are o legendă vie, legată de Jiu și apele noastre curate de munte.

Echipa de tineri care a pictat, a venit aici sub îndrumarea profesorilor de la Clubul Copiilor din Petrila. „Este un proiect foarte important pentru noi. I-am scos din monotonia vacanței și facem practic un fel de artă stradală. Pictăm un mare perete, care, datorită poziției în care se află, va fi un punct de interes, că e chiar la drumul național ce merge spre stațiunea Straja și localitățile din vestul Văii Jiului și va fi văzut de toată lumea. Copiii nu au mai făcut așa ceva niciodată, că noi nu îi încurajăm să scrie pe ziduri, decât așa, sub forma unor lecții, ca să nu confunde totul cu vandalismul stradal”, a spus Radu Chința, profesor de arte plastice de la Clubul Copiilor de la Petrila.
„Fiecare dintre noi știm că apa e foarte importantă și noi trebuie să îi acordăm o foarte mare atenție. Că o consumăm, dar și că o epurăm, e important să știm cum. Ne dorim să trezim în sufletul copiilor importanța pe care o are apa, iar dacă nu vom utiliza responsabil apa, s-ar putea să constatăm că am vrea schimbări, dar nu le mai putem face”, a spus și Coculeana Zorilă, director Școala I.D Sîrbu din Petrila, care crede că acești copii sunt capabili să fie mesagerii viitorului, prin pictura lor.
„Cercul de artă populară are deja o tradiție și un bun parteneriat cu Apa Serv. Copiii își dezvoltă abilitățile de creație și sunt bucuroși să viziteze stațiile și laboratoarele. Este un proiect foarte interesant în care copiii își demonstreză îndemânarea și ilustrează astfel modul cum au
priceput ei apa”, a adăugat și Cosmin Kis, directorul Clubului Copiilor.
De azi, orice trecător poate admira pe zidul clădirilor de aici imaginația acestor copii, care au scris Dănuțoni, exact ca în
legenda spusă de scriitoarea Elisabeta Bogățan, dar și că în povestea, mult mai tehnică, a managerului Cristian Ionică.
Diana Mitrache