Parcurg zilnic, kilometri întregi, cu desagii grei în spate si pe jos, prin zone izolate, pentru salarii din care nu îsi permit sã achite nici transportul în comun. Sunt postasii, oamenii pe care îi asteptãm cu scrisori, ori cu pensia si care nu mai pot trãi în umilintã. De ce? Pentru cã sefii lor o duc bine.

„Vrem ca directorul sã nu mai ia 13.000 – 14.000 de lei si un salariu al postasului sã fie de 1.200 de lei lunar. Asta vrem. Vrem ca directorul sã nu mai ia prime, bonusuri, de 135.000 de lei pe lunã, cã si-a îndeplinit nu stiu ce tinã. Noi, dacã nu ne îndeplinim targetul si nu ne ducem cu corespondenta, ne taie din orele de program. Sunt peste 7.000 de colegi care au 4 si 6 ore. Imaginati-vã ce salarii au oamenii ãia!”, a spus Carmen Cristina Bortilã, diriginte la O.P 1 Petrosani.

La Petrosani si mai în toate orasele Vãii Jiului, postasii au de parcurs distante mari si nimeni nu le-a luat în calcul doleantele, indiferent cât s-au plâns. „Nimeni din companie nu vine sã meargã cu un postas pe teren. Sã meargã pânî la Pestera Bolii cu 300 -400 de scrisori simple, nu mai spun de trimiterile înregistrate si ce mai au. Plus cã merg cu pensii. Nu au asigurare, merg cu bani la ei si nu stiu dacã mai vin înapoi la oficiu. Pe jos, cine sã le asigure  transportul? Dacã merge cu taxiul, merge pe rãspunderea lui si pe banii lui. Nimeni nu deconteazã absolut nimic”, a mai adãugat Carmen Cristina Bortilã, care a adãugat cã la Petrosani, postasii stau în încãperi aflate la subsolul unei clãdiri, fãrã geamuri, iar când ies în teren, nu conteazã nici clima, nici distanta, ci doar sã îsi îndeplineascã targetul.

În toatã tara, postasii au pichetat sediile oficilor postale, dar cu o jumãtate de orã înainte de începerea zilei de lucru. Practic, au venit la ora 8,00 la lucru si de la 8,30, la 9,00 au stat în frig, doar cã sã îsi cearã drepturile. Si dacã la Petrosani au fost mai multi, la Petrila au iesit 8, la Lupeni 10 si la Vulcan doar 3.Sindicatul Lucrãtorilor Postali doreste majorarea, în sumã fixã, a salariului, acordarea procentului de 2% din fondul de salarii, pentru reluarea subventionãrii biletelor de odihnã si tratament, întreruptã de 3 ani, din ordinul directorului general Ion Smeianu, re-acordarea „cadourilor în bani” prevãzute în Contractul Colectiv de Muncã 2008-2018, cu ocazia sãrbãtorilor de Paste, de Crãciun, de ziua Postei, de 8 Martie si de 1 Iunie, drept al salariatilor care nu a mai fost acordat de 7 ani, respectiv acordarea sporului de pânã la 35% salariatului sau salariatilor cãrora li se repartizeazã volumul partial sau total de activitate al unor salariati care nu sunt prezenti, din prima zi de înlocuire a acestora.

Potrivit datelor oficiale, Posta Românã a înregistrat, anul trecut, un profit brut de 19,2 milioane de lei (4,3 milioane de euro), iar cheltuielile cu investitiile au crescut cu peste 24%, fatã de 2014, în timp ce cheltuielile totale s-au diminuat cu aproximativ 7%.

Diana Mitrache