Infrastructura rutierã si constructiile haotice din cele douã zone turistice Parâng si Straja fac imposibilã actiunea pompierilor. Acestia spun cã ajung greu în munte si cã, asa cum s-a întâmplat cu Cãsuta din Povesti, în Parâng, nici nu se pune problema de operativitate.
Situatia pare fãrã solutie, iar reprezentantii ISU spun cã totusi, la Straja, un plus este acum faptul cã parcarea este reglementatã si masina de pompieri poate urca pânã sus.
„Fatã de anul trecut, în Straja accesul a fost îmbunãtãtit, acolo fiind marea problemã. În interiorul statiunii, însã, sunt probleme, pentru cã accesul este aproape inexistent. Dar pânã acum era o problemã chiar si accesul în statiune, din cauza celor care parcau pe unde apucau. Am avut niste întâlniri cu Pro Straja, asociatia cabanierilor si am vorbit despre bazinele de apã, am achizitionat niste echipamente si ne pun la dispozitie, când e nevoie, masini 4×4.
Pe perioada când avem aflux mare de persoane patrulãm si mai atragem atentia celor care, de multe ori îi gãsim cu foc deschis lângã cabane. Deci ne-am miscat cumva”, a declarat lt.col Viorel Demean, inspector sef ISU Hunedoara.
În Parâng nici nu poate fi vorba de acces auto, însã, autoritãtile se bazeazã pe afluxul slab de turisti. Cât despre puncte fixe în munte, deocamdatã nu existã o locatie care sã poatã gãzdui logistica necesarã. „În ceea ce tine de noi, nu este o problemã. Putem misca echipaje, dar problema este cã nu primim nici mãcar în Straja un spatiu, pe care ar trebui sã ni-l punã la dispozitie administratia localã. Noi, în loc sã tinem un echipaj la Petrosani sau în gardã la Lupeni, îl tin pe perioada cu aflux mare în Straja, dar trebuie sã avem: un garaj încãlzit, sã pot sã tin masina si un spatiu pentru oameni. E o problemã de logisticã”, a conchis Viorel Demean.
Diana Mitrache