Poluare pe Mureș. Levigatul de la deponeul ecologic gestionat de Supercom a ajuns in râu

La trei săptămâni de la primele scurgeri constatate de la Deponeul Ecologic gestionat de Supercom, levigatul, adică zeama din gonoaie, care s-a scurs pe o proțiune de 6 km, a ajuns acum în râul Mureș. Inspectorii de la Garda de Mediu spun că au constatat poluarea și că, deși a expirat și termenul prelungit pentru curățarea zonei, nimeni nu a luat măsuri. Mai mult, potrivit celor de la Apele Române, azi s-a constatat o altă zonă prin care se scurge levigat și constatările din teren arată cât de gravă este situația. „Am primit informația, unda a plecat spre Mureș. Inspecția apelor a prelevat probe. De la deponeul ecologic se scurge apă și pe alt canal. Și-au pus în funțice o stație de epurare de doar 2 mc pe oră, foarte mică. Poluează în continuare. Noi am prelevat probe din Mureș și de la evacuare și dispre canalul Batiz”, a spus Laura Lasconi, Director Sistemul de Gospodărirre al apelor Deva.
Potrivit celor ce gestionează sistemul hidrografic al Mureșului, responsabilii de la Deponeul Bârcea Mare au plătit deja o amendă de 40.000 de lei, pentru depășirea indicatorilor, analizele arătând o uriașă încărcătură de nitrați și nitriți și tot ei urmează să deconteaze și cheltuielile cu analizele, ori deplasările echipelor de control. Și, cel mai probabil, toate din banii celor ce plătesc gunoi.
Levigatul care se scurge acum în Mureș conține o substanță impurificată organic, fiind, potrivit analizelor de laborator, de 30 de ori depășiți anumiți indicatori, cum ar fi nitrați, ori nitriți.
Prima dată, scurgerea de levigat a fost constatată în 20 februarie, iar inspectorii de la Garda de Mediu au cerut celor de la Supercom să se oprească și să curețe unda de poluare, lucru care nu s-a întâmplat,.
Unda a ajuns în Mureș și poluarea ia proporții ce încă nu au fost contabilizate, pentru că plouă și totul se scurge cu repeziciune.

Diana Mitrache