D upă vizita în Polonia a delegației de la Complexul Energetic Valea Jiului, cei de acolo au ajuns ei în Valea Jiului. Au purtat o serie de discuții cu cei de la mina Livezeni, pe care au și vizitat-o, iar acum le vor vinde celor de la noi utilaje pentru
subteran, ori poate chiar un complex mecanizat.

Mai multe firme de la noi au fost scoase din programul de achiziții utilaje și piese și polonezii sunt cei care vor face aprovizionarea. Așa că acum au venit la mina Livezeni, acolo unde este posibil să aducă, până în vară, un complex mecanizat, pentru a crește astfel productivitatea minei. „Ei au fost în subteran miercuri și, în urma analizei lor, urmează să vedem ce soluții aplicăm. Sunt două soluții, dar noi trebuie să respectăm termenul de 30.06.2024, mă refer la termenul în care, dacă achiziționăm un echipament, acesta să fie plătit și transportat la mina la care îl luăm”, a spus Eusebiu Durbacă, directorul general al CEVJ.
Polonezii au expertiză în domeniul construcțiilor de piese și a dotării minelor, așa că au vrut să știe ce avem și noi în mina Livezeni. Urmează ca, după vizita de la Petroșani, să fie luată o decizie în acest sens. Pentru că fie vorbim despre un complex nou mecanizat, dar luat pe subansamble, fie de piese doar, pentru recondi­ționarea celui existent.
„Discutăm despre un complex mecanizat, dar pot fi două variante: recondiționare, sau unul nou. Trebuie să vedem și ce valoare are. Să vedem dacă ne încadrăm, că îl vom lua pe subansamble, pentru că nu putem lua un complex mecanizat, pe investiții. Îl putem lua doar pe subansamble, pe dotări, pentru siguranța minelor și a oamenilor care lucrează”, a mai precizat Eusebiu Durbacă, directorul general al CEVJ.
Complexul Energetic Valea Jiului a primit, la finalul săptămânii trecute, un nou ajutor de stat, în valoare de 54 de milioane de lei și urmează să primească diferența până la 77 de milioane de lei, în maxim o săptămână.
O parte din acești bani va fi folosită și pentru noi achiziții și dotări, după ce, în ultimele luni, la fiecare mină activă au ajuns piese și echipamente
nou-achiziționate, pentru a crește productivitatea. Toate sunt luate din Polonia, după ce firmele de la noi au fost scoase de pe contracte, pentru că nu le-au putut onora la timp, sau deloc.
Diana Mitrache