O delegatie de elevi si profesori din Europa este în aceste zile la Colegiul National Carmen Sylva de la Petrosani, iar  motivul este legat de un proiect european Erasmus +, proiect ce vrea sã lege tãrile partenere prin culturã, traditii si obiceiuri.
Se desfãsoarã în scoalã, într-o scoalã ce nu este la prima mobilitate  europeanã de acest fel, iar copiii sunt bucurosi de ceea ce li se întâmplã si constatã cã mai toti avem puncte comune pe bãtrânul continent.
„Este o experientã nouã pentru noi, dar am aflat o grãmadã de lucruri interesante despre oameni din alte tãri. Învãtãm despre obiceiurile lor, traditii si mâncarea lor si am mai aflat cã nu sunt atât de diferiti de nou”, a spus Daniel Cic, elev al liceului din Petrosani, iar colega sa, care a si participat la un proiect în urma cãruia a urmat un an de studii în SUA, l-a completat:  „Consider cã acest proiect aduce mari beneficii, atât scolii, cât si copiilor care participã, pentru cã se întâmplã schimbul acesta cultural, care este foarte important la vârsta noastrã. E important sã  vedem cum reactioneazã tinerii din alte culturi la diverse situatii si astfel si noi cunoastem lucruri noi din diferite sfere”, a spus Adriana Nitescu.
Delegatiile de elevi si profesori sunt oaspeti pe timpul mai multor zile în judetul nostru si chiar vor face excursii pânã în Alba Iulia, pentru cã scopul acestui proiect este ca noi sã ne promovãm, în principal, patrimoniul UNESCO.

„Avem trei proiecte Erasmus în derulare si acesta este coordonat de colegiul nostru, iar ca scoli partenere avem din Polonia, Portugalia si Turcia. Proiectul se bazeazã pe valorificarea patrimoniului cultural al zonei, al judetului si al tãrii. Promovãm obiectivele culturale intrate în patrimoniul UNESCO, iar cu ajutorul elevilor am cules obiceiuri din judet, pe care le  promovãm, dar si din zonã. Nu uitãm de bucãtãria traditionalã portul si dansurile traditionale si dintotdeauna aceste  diferente culturale, care au fost un motiv de conflict, vrem sã gãsim o punte între etnii, între scoli”, ne-a explicat Rodica Popescu, profesor coordonator al acestui proiect european.  Cu totii vor vizita castelul de la  Hunedoara, cetatea Alba Iulia, vestigiile de la Orãstie, accentul fiind pus pe interculturalitatea europeanã, iar un eveniment deosebit va avea loc la Horezu, unde chiar vor învãta ce înseamnã olãritul.
Si asta, pentru cã scoala nu e nici pe departe la prima iesire alãturi de alti parteneri din Europa.  „Scoala noastrã primeste în aceste zile o delegatie formatã din colegi veniti din Turcia, Polonia si Portugalia, pentru cã împreunã promovãm  valorile culturale europene. În urma acestui proiect, ne alegem cu o frumoasã colaborare, cu un schimb de experientã între scoala noastrã si scolile partenere din proiect si pot sã spun cã ne bucurãm de tot ceea ce tine de educatie, ori  obiceiuri culturale, cu care facem schimb”, a precizat si Rodica Dimulescu,  director Colegiul National Carmen Sylva Petrosani.
Astfel de proiecte europene le dau copiilor sansa de a afla cine sunt ei, care este locul nostru în Europa, cât de diferiti sunt ei fatã de altii de aceiasi vârstã, dar care locuiesc în alte tãri, dar si cât de multe lucruri au în comun. Ideea promovãrii patrimoniului UNESCO, prin intermediul acestor proiecte aduce copii în locuri încãrcate de istorie si le vorbeste tuturor despre rolul pe care cândva l-au avut popoarele lor în istoria Europei.
Diana Mitrache