[ Poliția verifică respectarea restricțiilor ]

D upă ce au intrat în vigoare noile restricții, polițiștii din județul nostru au organizat mai multe acțiuni în stradă și la diverși agenți economici. Cei mai mulți au aflat, deocamdată, ce amenzi pot primi dacă nu respectă noile norme de conduită.

În timpul raziilor, polițiștii au instruit 64 de administratori, ori operatori economici, cu privire la obligația și modul de scanare a codului QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene.
Încălcarea obligației de a prezenta Certificatul Verde pentru anumite activități se sancționează cu amendă între 1.000 și 5.000 de lei, pentru persoanele fizice.
Pentru persoanele juridice care nu respectă obligația de verificare a certificatului digital, sancțiunea este cuprinsă între 2.000 de lei și 10.000 de lei. De asemenea, au fost verificate un număr de 15 mijloace de transport în comun.
„Verificările au vizat, de asemenea, respectarea de către persoanele fizice a măsurilor de protecție individuală, respectiv purtarea măștii de protecție și a restricțiilor pivind libera circulație în intervalul orar 22.00-05.00.
Amintim faptul că nerespectarea prevederilor referitoare la portul măștii de protecție se sancționează, conform Legii 55/2020, cu amenda între 500 și 2.500 de lei. De asemenea, cu aceeași amendă se sancționează și nerespectarea prevederilor referitoare la restricțiile de circulație a persoanelor. Circulația în intervalul orar 22:00 – 05:00 este interzisă în toate zilele săptămânii pentru persoanele care nu dețin certificat verde, cu precizarea că persoanele nevaccinate pot circula în acest interval orar pe baza declarației pe proprie răspundere, a adeverinței de la angajator sau a legitimației de serviciu, în timp ce persoanele vaccinate pot circula fără restricții”, a spus Carla Strujan, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara. Au fost verificate, de asemenea, respectarea de către administratorii restaurentelor, cafenelelor și a altor agenți economici a programului de funcționare stabilit, respectiv în intervalul orar 05.00-21.00, precum și respectarea procentului de clienți admiși din capacitatea totală a spațiului.
Diana Mitrache