Î ntr-o perioadă în care deplasările sunt tot mai restrânse, oamenii care au nevoie de antrenamente și perfecționare sunt primii afectați. Cercetătorii de la INSEMEX Petroșani au achizionat un poligon mobil, iar
salvatorii din țară pot fi antrenați la ei în oraș.

Poligonul de antrenament cuprinde trasee așa cum sunt ele și în situațiile reale, iar salvatorii care intervin sunt instruiți de la cum să poarte masca, la cum să reacționeze în fiecare situație. Poligonul mobil este acum la INSEMEX Petroșani, în zona în care se fac încercările explozibililor, însă, poate fi deplasat oriunde în țară. El a fost creat de grupul de specialiști de la INSEMEX, special pentru mediile toxice în care se lucrează.
„Poligonul ne permite să ne desfășurăm activitatea pe mai multe planuri. Din punct de vedere științific, avem nevoie de el pentru elaborarea de noi proceduri pentru antrenament, care să fie updatate la ultimele noutăți de pe plan mondial și european, dar ne permite și să facem certificarea echipamentelor de protecție a respirației. Și salvatorii sunt pregătiți să intervină în spații închise și medii potențial explozive”, a spus Dan Pupăzan, director tehnic INSEMEX Petroșpani, șeful grupului de autorizare.
Poligonul are o lungime de 13 m și în interior a fost concentrat un întreg circuit, greu de străbătut pentru cei care se antrenează, dar extrem de util pentru pregătirea lor. „ El poate fi deplasat la toți agenții din țară, beneficiari ai serviciilor noastre, așa încât să facem programul de instruire și autorizare direct la sediul lor. Un antrenament durează până la două ore și se adreseză celor ce lucrează în medii potențial periculoase, toxice, explozive, inflamabile, din industria siderurgică, chimie, petrochimie, transporturi, industria auto”, mai spune Dan Pupăzan.
Echipamentl a fost achiziționat în luna decembrie 2020 și directorul general al INSEMEX spune că își va face treaba negreșit. „La finalul anului trecut, ne-a sosit un poligon mobil pentru instruirea personalului de salvare din medii toxice și explozive, cu o valoare de 2 milioande de lei, plus TVA. În afară de faptul că dotările sunt chiar de ultimă generație, cel mai important aspect este că nu vom deplasa grupuri mari de personal din cadrul firmelor cu care colaborăm, pentru instruire și atunci vom veni în întâmpinarea lor, cu ajutorul acestui poligon mobil. Deplasăm două-trei persoane de la noi, în loc să deplaseze ei 30 de persoane, aici”, a completat Artur Găman, director general INSEMEX Petroșani.
Poligonul va fi folosit de firme din domeniu din toată țara și a fost proiectat atît pentru instruirea din punct de vedere fizic a salvatorilor, dar și pentru cercetare-inovare.
Diana Mitrache