Mai puțin cunoscută decât poiana cu narcise de la Sălașu de Sus sau cea cu ghiocei din Munții Orăștiei, o poiana cu lăcrămioare este lângă Călan. În această perioadă, poiana cu lăcrămioare este înflorită, oferind un peisaj de basm, completat cu o mireasmă plăcută, subtilă.

Lacramioarele sunt plante cu flori mici si gratioase. Acestea sunt unele dintre cele mai indragite flori, simbol de gratie si puritate.
Lacramioara stiintific are
denumirea de Convallaria majalis L., cea mai cunoscuta dintre speciile ce apartn genului Convallaria, din familia Liliaceae. Lacramioara este originara din Europa si Asia,
formand colonii mari in padurile de foioase, in luminisurile si vaile umede, in fanetele montane. Denumirea speciei face trimitere la locurile unde aceste plante cresc natural, dar si la timpul infloririi, ”convallis” insemnand, in limba latina, ”vale”, iar ”mayalis” — ”al lunii mai”.
Lacramioara poate fi intalnita in padurile de foioase, tufarisuri, lunci, regiunile deluroase si de campie din Europa, nordul Asiei si America de Nord.
Monika BACIU