Ploile torențiale, din week-end-ul care abia a trecut, au adus mai mult mâl, decât apă în stațiile de tratare și, ca atare, acestea au fost închise. Turbiditatea apei a crescut incredibil de mult, pentru că au fost precipitații care, uneori au depășit 40 de litri pe metru pătrat. Cu toate astea, însă, populația a avut apă fără restricții.

În stațiile de tratare a apei se lucrează cu reactivi și turbiditatea a fost una record, mai ales după ploile torențiale care au antrenat din munte aluviuni, crengi și mult mâl.
„Stațiile de tratare, cele care au fost reabilitate, nu au fost oprite, chiar dacă am avut turbidități de peste 9.000 de unități. Ca să înțelegeți, dacă în medie, avem undeva la 10, acum a fost 9.000. Asta ne-a făcut să gestionăm situația așa încât populația să nu sufere de lipsa apei”, a spus Cristian Ionică, managerul SC Apa Serv Valea Jiului.
După ce ploile au antrenat la vale puhoaiele, la Taia și la Zănoaga, două stații aflate acum în proces de reabilitare, tocmai pentru ca, pe viitor să nu mai fie probeleme, indiferent cât plouă, au fost oprite.
„În perioada acesta am avut stația Taia și Zănoaga, cele două care sunt în proces de reabilitare, oprite aproximativ 6 ore, dar oamenii nu au simțit lipsa apei. Doar în unele zone din Petrila a fost o scădere a presiunii, dar populația nu a fost afectată”, a mai spus Cristian Ionică.
Lucrările de stația Taia ar putea fi gata la finele acestui an, iar până atunci aceasta funcționează mai greu în astfel de situații. La finele săptămânii trecute a plouat cu 40 l/mp într-o oră și ceva, iar rețeaua de canalizare a fost afectată și ea. Asta, pentru că au existat locații în care apa pluvială a intrat în canalizare, care, ulterior a refulat. Au fost cel puțin 7 reclamații de acest fel, dar echipele au fost pregătite să intervină.
Diana Mitrache