Cel puțin 3 mașini de gunoi ajung zilnic pe un fost deponeu de deșeuri de la Petroșani. Și șoferii o fac cu girul firmei care gestionează transportul deșeurilor, ce teoretic ajunge la Bârcea, la deponeul ecologic. Totul este absolut ilegal spun cei de la Agenția de Mediu, iar firma care are contract cu administrația locală face transporturile ca și cum ar duce acolo doar deșeurile vegetale.
Cam 10 lei plătește fiecare locuitor al municipiului Petroșani pentru gunoi și deja, o bună parte dintre contribuabili a și achitat taxa pe 2021. Doar că prea puțini realizează că, undeva deasupra municipiului Petroșani crește cu fiecare zi un munte de deșeuri, duse direct de la ghenele din Cartierul Aeroport. Locul era cândva groapa de gunoi a Petroșaniului, însă, acum e muntele ilegal de mizerie și fum.
„Zi de zi vin cu mașinile de gunoi aici, vă spun sincer. Văd cum iau gunoaiele de la blocuri, pe la 9,00 fix. Și aici urcă imediat. Că chiar mă uit și văd cum urcă cu mașina de la container. E gunoi menajer. Trei șoferi vin”, spun oamenii care locuiesc în apropiere.
Pe locul din deal am găsit câțiva oameni. S-au ferit de camerele de filmat, dar au recunoscut că vin aici să recupereze fier vechi. Și ei spun că acolo urcă mereu mașinile cu gunoi.  Și ei recuperează, dând foc la deșeuri, materialele din diverse cabluri. Locul pare unul desprins din filme, multe gunoaie, câini, fum ce se ridică din când în când și chiar mașini de la diverse firme. O astfel de mașină am surprins și noi și, când șoferul a observat camerele de filmat, nu a mai deversat gunoiul.
Nu la fel s-a întâmplat cu mașina celor de la Eolian Energy, care a urcat dealul ca să deverseze toate deșeurile în dealul cu pricina. Responsabilii de la Agenția de Mediu spun, însă, că depozitul din dealul respectiv este unul absolut ilegal. Și asta, chiar dacă ar ajunge acolo doar deșeuri vegetale, lucru ce nu se întâmplă, pentru că e vizibil depozitul de gunoi menajer în fiecare zi.

„A apărut Legea Compostului, care este aplicabilă de la 20 februarie 2021. După această dată nimeni nu are voie să mai incendieze resturile vegetale rezultate în urma curățării grădinilor. De asemena, primăriile sunt obligate să dezvolte platforme pentru compost, așa încât aceste deșeuri să devină un îngrășământ natural și nu să polueze aerul prin incendierea lor. Nicio primărie din județul Hunedoara nu a îndeplinit această obligație până la 20 februarie, deci urmează Garda de Mediu să facă verificări și să dispună măsuri sau sancțiuni. Depozitul despre care vorbiți nu este unul autorizat. Este unul clandestin ”, a spus Georgeta Barabaș, director la Agenția de Mediu Hunedoara.
Potrivit specialiștilor de la Agenția de Mediu, toate deșeurile ar trebui duse la deponeul de la Bârcea Mare, iar cele din vegetație, ar trebui depozitate pe platforme speciale. Și tot pe astfel de platforme ar trebui să fie duse și cele din construcții.
„Pentru deșeurile provenite din construcții și demolări, primăriile trebuie să identifice amplasamente pe care să fie depozitate fie temporar, fie să fie folosite pentru umplerea unor drumuri. Dar, din păcate, nici această obligație nu este îndeplinită la nicio primărie, iar Garda de Mediu face verificări”, mai spune Georgeta Barabaș, director la Agenția de Mediu Hunedoara.
Și, de parcă nu ar ajunge că ne năpădesc gunoaiele, periodic, deșeurile depozitate în zona Golgota, o fostă groapă de gunoi dezafectată, iau foc. Sunt zeci de oameni care vin acolo să caute în resturile depozitate câte ceva și, ultima dată, când acolo au izbucnit flăcări de câțiva metri ce au înecat Cartierul Aeroport în fum, de vină au fost tot cei care au vrut să recupere fierul din niște saltele vechi. Așa s-a ajuns până la reclamații la Garda de Mediu, care a apostrofat administrația din Petroșani să își ia măsurile necesare.
Potrivit celor de la Primăria Petroșani, firmei Supercom i s-a plătit, numai în ianuarie, 278.363 de lei. Și Eolian Energy a dus acolo gunoi, ei fiind cei care fac curat în municipiul Petroșani, iar potrivit contractului, iarna primesc de la Primărie între 20 și 30 de mii de lei, iar vara între 150 – 200 de mii de lei, bani pentru a face curat în oraș.
Diana Mitrache