Planeta Petrila, în topul celor mai urmãrite filme de pe HBO

Documentarul Planeta Petrila se aflã în topul celor mai urmãrite filme de pe HBO.
Documentarul care descrie viata minerilor ocupã pozitia a patra în topul HBO dupã ”O inventatoare în Silicon Valley” (locul 3), ”Ce  s-a întâmplat de 11 decembrie?” (locul 2)” si “Pãrãsind Neverland” (locul I).
Documentarul îl urmãreste pe Barbu, un fost miner în vârstã de 61 de ani acum artist si activist care luptã sã salveze clãdirile unei mine de cãrbuni si sã le transforme în locuri dedicate culturii si istoriei.
“În timp ce minerii orasului Petrila intrã în minã pentru ultima oarã, artistul si fostul miner Ion Barbu se concentreazã pe  misiunea lui: sã ocroteascã mina de cãrbuni din Petrila ca patrimoniu cultural. Dar, în concordantã cu acordurile UE legate de închiderea minei, autoritãtile vor sã o demoleze complet. Acest lucru ar încheia abrupt o istorie de care comunitatea minierã încã se simte legatã, dar una care nu pare sã-i intereseze pe  politicieni. Barbu refuzã sã dea înapoi si face tot ce poate ca sã pãstreze vie amintirea minei. El acoperã clãdirile minei cu  picturi murale si organizeazã reprezentatii, proteste stradale si un festival de teatru underground. Determinarea lui este pe mãsura adversarilor sãi, iar arta sa, care se inspirã din istoria artei, este  încãrcatã cu o absurditate potrivitã situatiei. Actiunile sale se dovedesc a fi însã mai mult decât un usor protest; ele devin un mod de a jeli colectiv redundanta industrie”, aratã HBO în descrierea documentarului.
Cosmin BACIU

2 comentarii la „Planeta Petrila, în topul celor mai urmãrite filme de pe HBO

  • 9 ianuarie 2020 la 06:15
    Permalink

    Subiectele cu saracie, distrugerea unei zone si alte calamitai au un mare impact asupra oricaror oameni, desi nu stiu cati stiu unde vine Petrila asta…..!?

  • 15 ianuarie 2020 la 13:10
    Permalink

    Ba,mai mergeti in puii mei cu planeta voastra. O tampenie mai mare nu sa vazut,creatia unui tampit care se crede mare om de cultura, care a adunat cratitile masii ,a deschis un muzeu la Petrila si crede ca mazgalind si niste darapanaturi de la fosta mina face mare act de cultura. Treaba e benefica doar celor care pazesc incinta fostei mine si pentru cativa smecheri ,printre care ?i acest „Michelangelo „al Petrilei numit Barbu.

Comentariile sunt închise.