Planeta Petrila câstigã premiul AFCN

Asociatia culturala Colonia Vesela Petrila a luat, marti searã, Premiul pentru activare culturalã în relatie cu spatiul public  în 2019.
Premiile Administratiei Fondului Cultural National s-au decernat marti seara, când pe scenã au urcat Ion Barbu, Cãtãlin Cenusã si arhitectii Ilinca Pãun Constantinescu, Suzana Dan, Cristina Bobe si Mihai Danciu care au salvat prin culturã exploatarea minierã, alãturi de primarul Vasile Jurca. „Exploatarea Culturalã Petrila înseamnã, însã, o pleiadã de persoane dintre cele mai faine, pornind de la mintea  luminatã a Loredanei Gaitã si implicarea impresionantã a artistilor si voluntarilor, pânã la participarea fãrã precedent a petrilenilor într-un eveniment cultural”, au scris cei care gestioneazã pagina de socializare a Planetei Petrila.
„În Petrila, cultura nu moare”, a spus pe scenã arhitectul Mihai Danciu, profesor universitar, unul dintre cei care se implicã activ în promovarea Exploatãrii Culturale de la Petrila.
La rândul sãu, în stilul care l-a fãcut celebru, cu mult umor, personajul principal al filmului Planeta Petrila, Ion Barbu a vorbit publicului despre ceea ce el a crezut cã va resuscita un oras industrial, care acum renaste prin  culturã.  „Nu m-am gândit niciodatã, s-au m-am  gândit, dar eram prea  optimist, ca, în decurs de o singurã generatie, (estimez cã 28 de ani pot fi limitele unei generatii), un grup mare de intelectuali,  preponderent din Bucuresti, sã vinã sã planteze panselute în curtea minei Petrila”, a spus Ion Barbu, care le-a multumit intelectualilor cã s-au dovedit a fi „o fortã pe care minerii se pot baza la bine si, mai ales la rãu”.
Unul dintre personajele filmului Planeta Petrila, Cãtãlin Cenusã a  mentionat, la rândul sãu, cã a crezut în acest proiect. El a fost cel care a lucrat de ambele pãrti ale  baricadei, pentru cã a scos ultimul vagonet de huilã,  ca mai apoi sã contribuie la înfiintarea Muzeului Salvatorului miner de la Petrila.
„Le multumesc tuturor celor care s-au implicat pentru salvarea Minei Petrila, timp de 4 ani de zile si au participat cu sufletul si chiar financiar ca mina sã ajungã o Exploatare Culturalã”, a spus Cãtãlin Cenusã, iar edilul din localitate a conchis:
„Acest premiu face o mare cinste comunitãtii noastre si vreau sã le multumesc si lor, celor  care ne-au sprijinit sã  transformãm Exploatarea Minierã Petrila, într-o exploatare culturalã”, a spus, pe scenã, atunci când a primit premiul, Vasile Jurca, primarul orasului Petrila.
Diana Mitrache
Foto Facebook Planeta Petrila

3 comentarii la „Planeta Petrila câstigã premiul AFCN

 • Pingback:Planeta Petrila câstigã premiul AFCN | Realitatea Petrileana

 • 17 ianuarie 2019 la 11:44
  Permalink

  E TRIST CA IN LOCUL UNEI UNITATI MINIERE DE ELITA CARE A AVUT CINDVA SI 4000 ANGAJATI SA FACI NISTE CARICATURI PE PERETI PRINTRE BALARII SA PUI O STATUIE KITCH SA LASI IN PARASIRE TROITA CARE SEMNIFICA JERTFA MINERILOR EI BINE MI SE PARE HILAR …..CUM JENANT ESTE SA L VEZI LACRIMIND ACOLO PRINTRE CARICATURI PE JURCA SI CENUSE DOI DINTRE ARTIZANI INCHIDERII MINEI PETRILA……DE CENUSE SE LEAGA PRESIUNI FACUTE CA MINERII SA MINTA IN ANCHETA DIN 2008 CIND AU MURIT 13 ORTACI DE MODUL RUSINOS IN CARE S A ASCUNS PUR SI SIMPLU SA NU INTRE IN MINA LA SALVARE CU TOATE CA INCASA BANI FRUMOSI DIN ALTE ACTIUNI USURELE SI NU IN ULTIMUL RIND CENUSE IL ARE PE SUFLET SI POE MINERUL CODREANU UCIS DE INCOMPETENTA INGINERILOR CRISAN SI DABULEANU…PROCESUL FIIND PE ROL….

 • 20 ianuarie 2019 la 19:29
  Permalink

  Un tr?d?tor care au se crede actor, unul care în mina m?nânc? semin?e ?i dormea ?i amenin?? oamenii jeleste acum închiderea minei, când el abia a?tepta s? o închid un om de joasa speta

Comentariile sunt închise.