Petroșani, Simeria și Brad, carantină din cauza COVID-19

Pentru că au depășit incidența de 6 la mia de locuitori, două municipii și un oraș din județul nostru intră în carantină. Decizia se va aplica imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial, cel mai probabil, în noaptea de luni spre marți.
Zeci de localități din județul nostru sunt în scenariul roșu, iar decizia de carantinare vine pentru trei astfel de zone, unde incidența deja depășește 6 la mia de locuitori. O spun responsabilii din județul nostru, care s-au întâlnit pentru a stabili detaliile necesare.
„Am transmis analizele de risc pentru Brad, Simeria și Petroșani, către INSP, iar duminică noaptea a venit acceptul de carantinare, luni va fi dată decizia în CJSU și, după ce se va publica în Monitorul Oficial decizia, atunci se aplică și carantinarea zonală. Depinde doar de data la care se publică în Monitorul Oficial și există probabilitatea de a fi publicată chiar luni noaptea, cu aplicabilitate de marți dimineață”, a spus Sebastian Mezei, director DSP Hunedoara.
Potrivit datelor oficiale, la Petroșani incidența este de 6,03, la Simeria de 6,26, iar la Brad este de 6,47. În total, în Hunedoara sunt nu mai puțin de 40 de localități în scenariul roșu.
Specialiștii în sănătate publică spun că situația este foarte gravă și că numărul de îmbolnăviri zilnice a crescut de la o medie de 60 pe zi, la 144, iar numărul deceselor este  de 3 sau chiar 4 pe zi.

Cum procedăm în orașele carantinate?
Bătrânii ies doar între anumite ore afară, iar în afara zonelor carantinate, se iese doar cu declarație. Prefectul județului Hunedoara a făcut câteva precizări pentru locuitorii din cele trei orașe ce urmează să fie în carantină de marți dimineață de la ora 8,00.
Este permisă deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă şi locul desfăşurării activităţii profesionale şi înapoi şi deplasarea pentru asigurarea de bunuri pentru necesităţile de bază, inclusiv pentru asigurarea necesităţilor de bunuri în interes profesional. De asemenea, este permisă deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată. Iar persoanele vârstnice au un program stabilit.
„Ca primă măsură vreau să precizez că persoanele de peste 65 de ani pot să își facă cumpărăturile doar în intervalul orar 10,00 – 14,00, iar celelalte persoane în restul intervalelor. Plus că toată lumea trebuie să stea în interiorul localității și vor ieși în afară doar în interes de serviciu, sau pentru servicii medicale, ori urgențe de alt gen. Vor fi patrule în interiorul orașelor și patrule fixe la toate intrările și ieșirile din orașe”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
În timpul caratinării sunt permise deplasările scurte în zona din jurul locuinţei legate de activitatea fizică individuală, cât şi pentru nevoile animalelor de companie, este permisă deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat ori pentru activităţile agricole. Este permisă deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei locuinţe din afara localităţii, pentru eliberarea de documente sau a celor necesare pentru obţinerea unor drepturi, precum şi participarea la programe sau proceduri de tratament.
Este permisă deplasarea pentru motive justificate precum: îngrijirea/însoţirea copiilor sau a membrilor familiei, îngrijirea unei persoane aflate în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice.
„Vor fi controale de la poliția locală, dar și de la instituțiile deconcentrate, pentru că trebuie respectat Ordinul de Carantinare ”, mai spune prefectul județului.
Este necesară completarea unei declaraţii pe proprie răspundere din care să reiasă motivul deplasării atât pentru interiorul localităţii, cât şi pentru ieşirea din localitate. Pentru deplasarea în interes profesional, cetăţenii sunt obligaţi să prezinte personalului autorităţilor abilitate legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.
Pentru deplasarea în interes personal, cetăţenii sunt obligaţi să prezinte personalului autorităţilor abilitate o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.
Declaraţia pe propria răspundere va trebui să conţină numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/locul activităţii profesionale, motivul deplasării, data şi semnătura.
Se va interzice circulaţia şi formarea de grupuri mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleaşi familii.

MODEL-Declaratie-propria-raspundere PDF

Diana Mitrache