Pe terenul care cândva gãzduia o capodoperã  arhitecturalã, baia comunalã, Episcopia va construi un  centru social.  Este un loc ce si-a pierdut în timp  însemnãtatea istoricã, dar, pe ruinele fostei bãi, nãpãdite acum de bãlãrii, va fi construit totusi ceva pentru oamenii de aici. Asta spun si arhitectii care au cãutat sã  înfrumuseteze colonia Petrosaniului, prin proiecte menite sã revigoreze viata celor ce locuiesc acum, aici.
„Zona de acolo este, de fapt, parte a unui ansamblu, care de fapt porneste de la Casa Ianza de pe strada Timisoarei si ajunge pânã la ansamblul respectiv, construit în perioada interbelicã. Acolo, încã din 2014, noi propuneam un  centru comunitar, care sã cuprindã si functiuni medicale si sociale,  care sã aibã valente mai complexe, dar care sã rezolve probleme din zonã”, a spus arhitect Mihai Danciu, profesor Universitatea din Timisoara.
Nu mai putin de 800 dintre locuitorii acestui cartier denumit generic Colonie, au fost  chestionati cu privire la ce ar putea sã devinã acest loc si ce le-ar fi util. Principala lor problemã era si atunci lipsa unei consilieri adecvate, majoritatea fiind oameni sãraci, cu venituri  modeste, ori pensionari, dar care au motivat si lipsa unui spatiu verde în acel loc.
„Zona aceea ar putea sã rezolve toate aceste probleme sociale, prin amenajarea acolo a unui centru, care sã redea fatada vechilor bãi comunale, cãtre parc.  Si atunci, s-ar crea un centru cu care Petrosaniul întreg, nu doar Colonia, s-ar  mândri”, a mai precizat arhitectul Mihai Danciu.  Zona este în  proprietatea primãriei si  a fost dat în concesiune Episcopiei Devei si Hunedoara, dar finantarea ar putea fi cerutã de cei din  bisericã. Arhitectii poartã acum discutii si s-au pus la masa negocierilor, pentru a stabili cu exactitate ce trebuie acolo, ce lipseste locului si ce se poate realiza concret. Sub îndrumarea lui Mihai, anul trecut, mai multi voluntari, dar si localnicii din Colonie, au lucrat timp de câteva zile, pe Strada Dacia din Colonia Petrosani, care imediat dupã  a avut o nouã fatã. Sunt bãnci la tot pasul, oamenii de acolo au un mic parc, cu bãnci si copãcei plantati, au jardiniere în fata curtii, iar cei care stau pe aceastã stradã sunt mai mult decât multumiti de rezultatul final. Totul s-a desfãsurat sub genericul „Amenajãm strada Dacia”si un grup de tineri, studenti si elevi ai Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida, structura Scolii Gimnaziale nr 2, coordonati de  arhitectul  Mihai Danciu, profesor la Universitatea Politehnicã din Timisoara, au lucrat si au creat un spatiu nou, primitor.
Diana Mitrache