Petrila: producătorii locali au plecat din piață

D oar două femei erau marți dimineață în piața de la Petrila. Acestea încercau să vândă ceea ce au produs în propriile lor gospodării. Restul vânzătorilor nu au mai fost de acord cu restricțiile impuse și,cel puțin deocamdată, nu au de gând să revină și să stea în frig.

Cele două femei vindeau zarzavaturi și cartofi și au recunoscut că au mai fost și alți producători, dar, când au auzit că trebuie să părăsească hala și să vândă marfa din stradă, au plecat.
„Au mai fost trei țărani. Au plecat că au terminat marfa și e foarte greu. Trebuie să scoatem marfa, să stăm aici, să ne plouă, apoi o să și ningă. Nu merge nici vânzarea și ni se mai strică și marfa că o bate soarele, ploaia și acum va îngheța. Este foarte rău, să știți”, a spus una dintre femei.
”Am adus niște mărunțiș, zarzavaturi. Nu prea am eu vânzare, dar un pic așa tot mai aveam înăuntru. Este frig afară. Eu nu am marfă multă. Dar se strică și asta pe care o am. Restul lumii a plecat, că nu au voie în hală. Deocamdată nu mai vin”, a spus o bătrânică ce vindea morcovi și păstârnac produs în grădina sa.
Primarul din Petrila, Vasile Jurca s-a arătat la fel de nemulțumit ca și micii producători care acum au fost alungați din piață și spune că o astfel de decizie este absolut nejustificată. „A trebuit să ne conformăm acestor măsuri, unele împotriva producătorilor români, pentru că în piețe, de regulă, merg micii producători, oamenii ce au ferme de subzistență și așa au posibilitatea să își valorifice produsele, pentru că nu le pot vinde la supermarket. Acest Guvern a închis această posibilitate și bineînțeles că au oprit și oamenii care vor și preferă să cumpere de la aceștia”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Activitatea în hale, piețe închise și târguri nu mai este permisă de luni, când Guvernul României a decis că oamenii care ajung acolo riscă să se infecteze. Măsura este valabilă timp de o lună de zile și se pare că piețele rămân fără micii producători, care se vor orienta spre a vinde direct din gospodărie, ori cu ajutorul internetului. Și asta, în cel mai fericit caz, pentru că mulți vor ajunge cu marfa stricată de ger sau nu o vor mai vinde deloc.
Diana Mitrache

One Comment

  1. Ce ba, au plecat producatori autohtoni de banane si mango din piata, sau producatorii autohtoni de rosii romanesti din turcia, castraveri romanesti din Grecia si vinete din Egipt.

Comments are closed.