Petrila, inclusã pe lista statiunilor de schi din România

Petrila devine cea mai nouã statiune de schi din România. Guvernul a modificat si completat  Programul  national de dezvoltare a turismului „Schi în România”, prin adãugarea pe listã a orasului Petrila.

Practic, în sedintã de Guvern s-a modificat Anexa la Legea 526/ 2003, pentru aprobarea Programului  national de dezvoltare a turismului „Schi în România”, aprobatã în data de 16 decembrie 2003, în sensul cã lista zonelor identificate pentru dezvoltarea domeniului schiabil si practicarea altor sporturi de iarnã va cuprinde si orasul Petrila. Practic, aici se propune realizarea domeniului schiabil în completarea celui existent în judetul Alba, la granita cu orasul hunedorean. „Necesitatea este identificatã de strategia localã de dezvoltare. Prin dezvoltarea domeniului schiabil din Sureanu – Petrila se poate completa domeniul existent cu noi pârtii, ceea ce va spori valoarea turisticã a zonei si va determina cresterea numãrului de turisti. Se va crea un domeniu schiabil cu acces din douã regiuni geografice diferite”, se aratã în nota de fundamentare a proiectului. În plus, varianta de dezvoltare a pârtiilor de schi în zona orasului Petrila este singura care duce la apropierea domeniului schiabil de zona locuibilã, la o distantã foarte micã.

La Petrila, statiunea va fi dezvoltatã, practic, de acelasi investitor care a construit si pe partea de Alba. Anul trecut, edilii de aici au încheiat un contract de asociere cu investitorii care au realizat domeniul schiabil de la Sureanu si, în acelasi timp, au fost demarate demersuri pentru modificarea si completarea Legii 526 pentru cuprinderea în anexe si a domeniului schiabil spre Petrila, adicã partea  spre Sureanu. Documentatia a fost depusã al minister, iar rezultatele sunt favorabile.

Asociere la cererea investitorului privat

Solicitarea de asociere a venit chiar de la cei care au amenajat domeniul schiabil din Muntii Sureanu si care le-au propus edililor din Petrila sã devinã parteneri, în vederea extinderii domeniului schiabil. Contractul dintre pãrti prevede amenajarea a patru pârtii de schi, montarea unui telescaun care este deja dus în Vârful Sureanu, iar la baza pârtiilor construirea unei locatii hoteliere. În aceastã asociere, Primãria Petrila vine cu terenul aferent realizãrii pârtiilor de schi si se va ocupa de constructia locatiei hoteliere. De precizat cã în statiunea situatã la 2000 de metri altitudine se va putea ajunge direct cu masina. Existã un drum pietruit, de 18 kilometrã lungime, si mai sunt 5 kilometri pânã la intrarea in domeniul schiabil, dar aceastã cale de acces va fi amenajatã de investitor, conform contractului. Noua statiune, pe partea judetului Hunedoara, se va întinde pe  o suprafatã de 27 de hectare pe care sã fie amenajate toate componentele mentionate.

Carmen Cosman

Un comentariu la „Petrila, inclusã pe lista statiunilor de schi din România

  • 29 decembrie 2013 la 23:18
    Permalink

    Ce se mai aude cu constructia drumului pana la partie? S-a mai facut ceva sau nu? Cand se va face acest drum?

Comentariile sunt închise.